Karolina från Vånga var en av 270 hantverkare inom ett 40-tal olika hantverksyrken som tog emot sina gesäll- och mästarbrev i Stockholms Stadshus nyligen. Det var beviset på deras hantverkskunnande och yrkesskicklighet.
– Pampigt och professionellt! Det blev en fantastisk kväll. Att tåga in från Gyllene salen ner till Blå hallen, till Triumfkören ur Aida med Polisens musikkår, var mycket stämningsfullt. Jag är helnöjd, säger Karolina André.
På plats i Blå Hallen fanns frisörer, florister, hovslagare, målare, skräddare, smeder, tatuerare och fotografer. I samband med utdelningen visades en designutställning med gesäll- och mästarprov. Där fanns en fåtölj i glas, broderi, musikmöbel i ek med beslag i mässing, en peruk, smidda hästskor och en gitarr med intarsia, en visuell tolkning av Fibonaccis talföljd.
Vägen till gesällbrevet beskrivs som lång utan genvägar. Provet kan avläggas i ett 80-tal yrken. Mästarbrev kräver godkänt gesällprov, minst 10 000 timmars yrkeserfarenhet efter grundutbildning samt en mästarutbildning i företagande.
– När fler och fler säljer blommor krävs det att vi kan visa yrkeskunnandet, att man är en bra florist och gör fina dekorationer. Å andra sidan har det aldrig varit lättare än i dag att köpa en bunt blommor med blandad kvalitet.
Karolina André, 42, har närmare 25 år i yrket. Efter avslutade gymnasiestudier blev det några floristjobb innan skolbänken och en påbyggnadsutbildning lockade. 2002 fick hon gesällbrevet. Samma år vann hon DM i floristik och deltog på SM.
– Förra året gick jag en mästarutbildning i Leksand med tonvikt på ledarskap, ekonomi och juridik. Jag vill fortsätta att jobba inom floristyrket och är inte främmande för att öppna eget. Jobbet är i ständig förändring med varierande tekniker och trender. Precis som i andra branscher gäller det att hela tiden hänga med i utvecklingen.
Trender brukar komma tillbaka. I dag är det vanligt att blanda torkat material med levande växter i en bukett.
– Vad jag minns var torkade arrangemang populära i början av min yrkeskarriär, men att man då separerade torkat och levande. Virade ståltrådar som bildar mönster, metallnät som bas till buketter i avancerade binderier är nytt för oss. Jag använder gärna material som jag hittar utomhus. Det går att hitta kreativa tankar och inspiration i naturen, säger Karolina André.