Prideflaggor vandaliserade inför East Pride

Den här veckan, 23-29 maj, är det East Pride i Norrköping. I helgen förstördes ett antal Prideflaggor vid Arbetets museum. "Det bekräftar varför Pride fortfarande behövs", säger Tobias Holmberg, vice ordförande i East Pride.

"Vi har över 90 aktiviteter kommande vecka som vi vill kunna genomföra tryggt och säkert för alla, säger East Prides vice ordförande Tobias Holmberg efter helgens vandalisering av Prideflaggor.

"Vi har över 90 aktiviteter kommande vecka som vi vill kunna genomföra tryggt och säkert för alla, säger East Prides vice ordförande Tobias Holmberg efter helgens vandalisering av Prideflaggor.

Foto: Sarah Olsson

Norrköping2022-05-22 12:48

Fem av sex flaggor vid Holmbron till Arbetets museum, där flera av Prideveckans över 90 programpunkter äger rum, vandaliserades under helgen. Flaggorna hade skurits ner från flaggstängerna på bron.

– Det bekräftar varför Pride fortfarande behövs. Det är inte självklart att vi får fira ostört. Hot och våld är ständigt närvarande. Men Pride är också en stor folkfest med tusentals deltagare i Norrköping, säger Tobias Holmberg, vice ordförande för East Pride.

undefined
Fem av sex Prideflaggor på Holmbron vid Arbetets museum vandaliserades i helgen.

East Pride är Sveriges fjärde största Pridefestival. Årets Pride blir den första efter pandemin, som gjorde att arrangörerna tvingades ställa in både 2020 och 2021, och årets arrangemang innehåller fler programpunkter än någonsin.

– Vi kommer självklart att ta kontakt med polisen. Vi har över 90 aktiviteter kommande vecka som vi vill kunna genomföra tryggt och säkert för alla, säger Tobias Holmberg.

undefined
Prideflaggor vid Arbetets Museum förstördes under helgen.

Prideveckan i Norrköping genomförs 23–29 maj och den stora paraden är lördagen 28 maj då det är samling vid Stadsbiblioteket för avmarsch via Drottninggatan-Norra Promenaden-Kungsgatan-Bredgatan till Folkparken.

I programutbudet finns allt från öppet möte med Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar i Hörsalen till föreläsningar om RFSL:s arbete för HBTQI-personer i Ukraina och film, dans, workshops, teater och konserter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!