Barnkullarna i Norrköping minskar och utbildningsnämnden har tuffa besparingskrav. Enligt förslaget som presenterades förra veckan föreslås åtta kommunala förskolor att avvecklas, vilket påverkar 460 barn och deras familjer. Avvecklingen förväntas resultera i besparingar på 25 miljoner kronor per år och är i linje med utbildningsnämndens besparingskrav.
Samtidigt är ett av beslutsärendena vid utbildningsnämndens sammanträde under onsdagen en ansökan om att starta en ny fristående förskola. Det är Förskolan Fröhuset ekonomisk förening som ligger bakom ansökan och de vill ha möjligheten att ta emot 35 barn. Verksamheten ska, enligt ansökan, drivas som ett personalkooperativ och använda de lokaler på Rösgången i Vidablick där förskolan Bullerbyn fanns tidigare.
Också det var en fristående förskola som drevs av ett föräldrakooperativ. De fick sitt tillstånd indraget av utbildningsnämnden i juni 2023 eftersom huvudmannen inte uppfyllde kraven enligt skollagen. Utbildningsnämndens granskning visade på upprepade brister – detta trots att huvudmannen haft flera olika ägare- och ledningskretsar.
För utbildningsnämnden kommer ansökan i ett besvärligt läge mot bakgrund av förslaget att stänga åtta kommunala förskolor.
– Vi ser inga formella hinder och har därför ingen möjlighet att säga nej. Däremot har vi uttalat oss tydligt om situationen och det uttrycks väldigt starkt att vi står inför stora anpassningar med färre barn. Men annars uppfyller det här företaget de kriterier som ställs, så vi kan inte säga nej till en etablering, säger utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M).
I beslutsunderlaget slås bland annat fast att beslutet kan innebära ekonomiska konsekvenser för andra specifika förskolor i både kommunal och enskild regi och att aktuella befolkningsprognoser visar på ett fortsatt vikande barnantal de kommande åren. I förskoleområde 4, där Förskolan Fröhuset planerar att bedriva utbildning, finns i dag 22 kommunala förskolor och tre fristående förskolor. Det konstateras att det i område 4 i april fanns en lokalkapacitet på 1 723 platser och att det finns 1 656 inskrivna barn. Prognosen för område 4 i augusti 2024 visar ett inskrivet barnantal på 1 476 som sedan beräknas sjunka ytterligare fram till 2028.
– Nu är det upp till huvudmännen att ta beslut. För oss har det varit viktigt att ge en tydlig bild av läget. De uppfyller de formella kraven så vi kan inte säga nej och är i grunden positiva till fristående förskolor. Skolverket och utbildningskontoret fortsätter sedan tillsammans processen och vår roll blir tillsynsansvaret, säger Ingrid Cassel.
Styrelsen bakom Förskolan Fröhuset är fåordiga om sin planer. Sandra Sundén står som ordförande för styrelsen.
– Vi är absolut medvetna om läget men jag kommer inte ta någon form av diskussion med dig i dagsläget, säger hon.
NT kan konstatera att åtminstone två av de fyra styrelsemedlemmarna på olika sätt har haft en bakgrund på förskolan Bullerbyn som fick sitt tillstånd indraget då de inte uppfyllde kraven enligt skollagen.
Jobbade ni på Bullerbyn, ni som vill driva förskolan Fröhuset?
– Jag kommer inte att gå in på de frågorna och jag besvarar helst inga fler frågor från dig, säger Sandra Sundén.