Politikern om nödropet inifrån: "Så här kan vi inte ha det"

Missnöjet är utbrett på RTÖG:s Station centrum. Men M-politikern Christer Frey har fortsatt förtroende för chefen Ulf Lago.
"Åtgärder kommer. Så här kan vi inte ha det", säger Frey som sitter i direktionen.

Christer Frey är en av sju kommunpolitiker som sitter i direktionen.

Christer Frey är en av sju kommunpolitiker som sitter i direktionen.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2024-05-13 05:00

Nyheten i korthet

  • Missnöje råder bland brandmän vid RTÖG:s Station centrum i Norrköping. Brandmännen klagar över dålig arbetsmiljö och kommunikation med cheferna.
  • M-politikern Christer Frey, som sitter i direktionen, uttrycker förtroende för chefen Ulf Lago och menar att åtgärder är på väg.
  • Frey pekar på de nya EU-direktiven om arbetstider som en huvudorsak till missnöjet och menar att en utredning av situationen kommer att ge svar på problemen.

I måndags kom larmet inifrån Station centrum i Norrköping. Sex brandmän gick då ut i NT för att beskriva sin arbetsmiljö utanför brandstationen – och det pyrande missnöjet inne i den.

Högste chefen Ulf Lago bemötte kritiken. Han sa att han har lyssnat på brandmännen och att åtgärder är på gång. Lago hänvisade mycket av sina svar till en pågående utredning bland brandmännen. En utredning med intervjuer som blev klara i veckan och som nu ska sammanställas.

Det är något som M-politiken Christer Frey också lutar sig mycket emot när vi pratar med honom. Han vill vänta och se vad utredningen kommer fram till. Men han lyfter fram att grundproblemet med den dåliga arbetsmiljön på stationen är de nya EU-direktiven om arbetstiderna. Enligt Frey har budskapet om huruvida man kan söka dispens skiftat.

– Det borde ha sköts på ett bättre sätt. Den informationen vi först fick var att det inte gick att söka. Vi valde att inte söka. Sedan ändrades beskedet och dispenser delades ut. Det har gjort att missnöjet på stationen har ökat.

De allra flesta räddningstjänsterna i landet har sökt och fått dispens. Även RTÖG men endast för sommaren. Att även söka för hösten är inte uteslutet, enligt Frey.

undefined
Christer Frey är en av sju kommunpolitiker som sitter i direktionen.

M-politikern har tagit del av artiklarna i NT. På frågan om han blev förvånad över vad som framkom svarar han:

– Ja, kanske. Faktiskt den biten med dialogerna med chefer. Jag har haft en hel del samtal med olika personer. Igår (tisdag) var jag på stationen i Kvillinge och pratade med personalen. Vi hade en bra dialog.

Träffar du brandmän ofta?

– Jag har inte varit ute så mycket och träffat dem på det viset. Det har blivit mer per telefon och brev. 

Anställda inom räddningstjänsten som vi har pratat med lyfter fram att mejl som skickas till politikerna i direktionen inte svaras på. Det är ingen bild som Christer Frey känner igen.

– Det stämmer inte alls. Inte när det gäller mig i alla fall. Jag svarar absolut. Och alla som ringer mig för jag en dialog med.

Hade du kännedom om missnöjet på stationen?

– Absolut, det är därför vi har beställt den här utredningen.

När började du få signaler om att det var så här?

– För någon månad sedan, eller nåt.

undefined
Enkätundersökningarna på Station Centrum speglar ett stort missnöje på arbetsplatsen.

Missnöjet har funnits längre än så, är det din bild också?

– Det har med dispensen att göra, de nye EU-direktiven. Där har vi ett avtal att följa. Man vill fortsätta att jobba som förut, utan förändringar. Men det ser jag som en omöjlighet om det inte blir andra riksdagsbeslut. Det står tydligt.

Det där med dialogen. Brandmännen känner sig nonchalerade av sina chefer, vad säger du om det?

– Det är inte bra om det är på det viset. Nu kommer jag tillbaka till utredningen, jag blir tjatig men vi får svar på det när den kommer.

Har du själv förtroende för Ulf Lago?

– Ja, jag har träffat Lago under många, många år. De svaren som han ger i artikeln är helt ok, jag har förtroende för honom.

Har han rätt förutsättningar för att sköta sitt jobb?

– Absolut. Den frågan hör ihop med den förra. Jag har fullt förtroende.

Varför har du och brandmännen så olika syn på det, tror du?

– Det kan jag inte svara på. Nu har vi beställt den här utredningen. Det är positivt. Vi kommer att ta till oss den och titta på möjligheterna till förändringar.

undefined
Ulf Lago är högste chef på RTÖG. Missnöjet bland brandmännen är stort, men Christer Frey säger att förtroendet för Lago är intakt.

Hur har du som politiker agerat förutom att dra igång den här utredningen?

– Du får nog formulera om den frågan.

Hur ska jag formulera den, tycker du?

– Det är klart att vi agerar när vi ser att folk inte mår bra. Vi gör den här utredningen nu, det är så man jobbar.

Vad kan du som politiker i direktionen göra för att hjälpa till?

– Vi politiker ska inte pracka på en massa saker. Vi som sitter i direktionen ska vara ute och lyssna, det är det viktigaste. Sedan ska vi ta med oss det för att ha ett bra underlag när vi tar beslut.

Hur bygger du ditt underlag?

– Genom den här utredningen. Och sedan får jag underlag från verksamheten. Från Lago och ledarna. Jag har möten ihop med styrkeledarna och andra. Jag får cred för att jag lyssnar.

undefined
Viktor Adolfsson, Per Wesström, Daniel Gärdqvist, Joel Skoog, Jacob Reby, och Victor Bergner valde att tala ut i NT om situationen på Station centrum.

Varför slutar så många brandmän?

– De tycker väl att schemat inte passar. Avhoppen på stationen beror på något. Vad det beror på måste vi lyssna på. Men det har mycket att göra med att vi inte har sökt dispensen.

Behöver de bli fler?

– Jojo, de behöver bli fler. Vi bör anställa fler eller utbilda dem själva.

Avslutningsvis summerar Christer Frey situationen på stationen så här: 

– Vi kommer att göra åtgärder. Så här kan vi inte ha det.

Det här är direktionen

I RTÖG ingår räddningstjänsterna i Linköping, Norrköpings, Söderköpings, Valdemarsviks och Åtvidabergs kommuner. 

Varje medlemskommun utser ledamöter till en direktion, motsvarande en styrelse, som är RTÖG:s beslutsorgan.

Direktionen består av sju ledamöter. Linköpings och Norrköpings kommuner har två representanter vardera och Söderköpings, Valdemarsviks samt Åtvidabergs kommuner har en vardera.

Följande politiker ingår under mandatperioden 2023-2026:

Christer Frey (M), Norrköping, Mari Hultgren (S), Linköping, Göran Gunnarsson (C), Linköping, Magnus Cato (S), Norrköping

Marcus Fröderberg (S), Söderköping, Anders Sjölander (M),Valdemarsvik och Lars-Åke Bergstrand (S), Åtvidaberg.

Källa: rtog.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!