Tidningar ingår inte i den avfallstaxa som medborgarna betalar. Det är producenterna som står för notan.
Nu vill regeringen stötta den pressade tidningsbranschen, genom att lyfta över ansvaret för pappersåtervinningen på kommunnivå. I ett mejl till redaktionen förklarar miljöminister Isabella Lövin (MP) att insamlingen blivit ännu en börda.
"För att rädda den fria pressen och inte minst lokal journalistik i hela landet behöver därför ansvaret flyttas bort från tidningsbranschen och då är det kommunerna som bäst kan axla det ansvaret", skriver hon.
Förslaget har fått flera kommuner att reagera.
– Jag är inte förtjust i det. Skälet till det är att vi i Sverige har försökt att bygga upp ett system som bygger på principen att den som producerar någonting ska också ska ta ansvaret för produkten och se till att man inte släpper ut någonting som inte går att ta hand om, och också ta hans om restprodukter. Det här förslaget bryter mot det och riskerar att nagga ett genomtänkt system i kanten, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).
– Det betyder också att man vältrar över stora kostnader från producenter till kommunerna. Det spelar också roll, men framförallt är det miljöpolitiken som bekymrar mig.
Han påpekar att den finns en intressekonflikt i Norrköping, där kostnader och miljöpolitik ställs emot stora pappersproducenter och ett stort tidningsföretag.
– Det är ingen tvekan om att tidningsbranschen har det kämpigt, men det måste finnas andra sätt än att indirekt låta kommunerna stå för den subventionen, säger han.
Nils Olauson är vd på Öst Media, där NT ingår.
– Att kommunerna ska ta det här ansvaret tycker jag är oerhört bra. Att det inte ska läggas på pappersproducenterna och i förlängningen på oss. Med tanke på den situation vi är i, med coronaviruset som har fått reklamintäkterna att minska ytterligare, så är vi redan i en redan tuff situation, säger han.
Ett motargument från kommunerna är att fler branscher kan följa efter. Nils Olauson tycker att det är ett haltande resonemang.
– Man kan inte riktigt jämföra oss med branscher som sysslar med ren konsumtion. Journalistik, och lokal journalistik i synnerhet, är avgörande för demokratin. Vi ser hur många som läser oss och hur stort engagemanget är. Lokal journalistik är viktigare än någonsin när vi går igenom en kris.
Om kostnaden landar på tidningsbranschen skulle det för Öst Medias del handla om en summa som är att jämställa med 23–24 reportrar per år, av dagens 126 tjänster på sex tidningar.
Miljöministern skriver att producentansvaret även i framtiden är viktigt inom miljöpolitiken, men att "på grund av samhällsutvecklingen kan vissa producentansvar komma att upphävas och andra tillkomma." Hon lovar att beakta synpunkterna, men står fast vid att kommunerna måste ta ansvaret för att samla in returpapper.
– Jag blir lite förundrad över att en del kommuner driver det här. 90 procent av tidningspappret samlas in redan i dag, så det är ju en fungerande återvinning. Lägger man det här på kommunerna som redan är väldigt bra på det kan det bli ännu bättre, säger Nils Olauson.
– Jag möter politiker som är noga med att betona vikten av lokal journalistik och att vi borde göra mer granskningar och ha ännu fler reportrar, och de är oroade över utvecklingen i mediebranschen. Nu är det verkligen läge att visa att man bryr sig och står upp för det.