Onsdagen den 7 april klockan 09.00 går utredningarna kring dubbelmordet på Slottsgatan och Ingelstamordet in i nästa fas. Då inleds förhandlingarna i tingsrätten. I huvudrollerna återfinns sex män som är misstänkta för inblandning i tre mord, ett mordförsök och framkallande av fara för annan.
Utöver de åtalade har ett 60-tal vittnen blivit kallade till förhör under förhandlingen. Här finns bland annat anhöriga till mordoffren, blåljuspersonal som jobbade vid brottsplatserna, samt ögonvitten som befann sig inne på nattklubben Hugo i i Norrköping samband med skottlossningen den 5 december 2019.
Elisabeth Lager, lagman på Norrköpings tingsrätt, kan konstatera att planeringsarbetet har varit omfattande.
– Under min tid är det här helt klart en av de största rättegångarna vi har haft. Högskoleprovet var större om man ser på antalet dagar den hölls. Men ser man till att det är så många häktade i det här fallet, så är den stor, säger hon.
Förhandlingen är i alla fall för stor för Norrköpings tingsrätt och hålls därför i Linköpings tingsrätt. Det kommer även att finnas en sidosal på Norrköpings tingsrätt, där det kommer att finnas extra åhörarplatser med bild- och ljudöverföring från rättssalen.
– Vi insåg tidigt att vi inte kunde hålla den här förhandlingen i Norrköping, då vi inte får plats med alla misstänkta, vittnen och målsägarbiträden, säger Elisabeth Lager.
Har ni vidtagit några speciella säkerhetsåtgärder, då det rör sig om misstänkt gängkriminalitet?
– När det gäller säkerhetsaspekten har vi haft samtal med bland annat polisen och Åklagarmyndigheten. Förhandlingen hålls ju i säkerhetssalen och det blir säkerhetskontroller vid entrén, säger Elisabeth Lager.
Från polisens sida tar man inga risker i samband med rättegången. Den hanteras som en så kallad särskild händelse och i ett pressmeddelande konstaterar polisen att de har till uppgift att se till att rättegången kan genomföras på ett säkert sätt.
"De misstänkta och andra personer i deras närhet bedöms ha ett våldskapital, och eventuella försök att störa rättegången kan inte uteslutas", skriver polisen.
Därmed kommer polisen ha en ökad närvaro i anslutning till Linköpings tingsrätt under rättegångsdagarna. Det kommer bland annat finnas en permanent avspärrning utanför entrén. Under förhandlingarna kommer även en sträcka av Regementsgatan på Garnisonsområdet där domstolen finns spärras av för trafik.
Under rättegångsdagarna kommer även poliser med förstärkningsvapen finnas i området. Man kommer också använda drönare för att ha en bra överblick.
"Polisen har inga tydliga tecken på att ordningsstörningar kommer att ske, men polisen behöver ha beredskap och en hög insatskapacitet om det sker", skriver polisen.
Rättegången ska pågå i cirka 20 dagar och beräknas vara avslutad den 20 maj. Den inleds med sakframställan från åklagare, försvarare och målsägarbiträden. Därefter väntar vittnesförhör. Man inleder med Ingelstamordet och avslutar med dubbelmordet. Allt avslutas med slutpläderingar.
För den som vill följa rättegången på plats kommer det finnas begränsade möjligheter, dels med hänsyn till pandemin och dels med tanke på att det är så många inblandade aktörer. Det är först till kvarn som gäller och alla åhörare ombeds vara på plats i god tid innan förhandlingen inleds.