Klassiska butiken i brand: "Kanske får vi hitta nya lokaler"

Klassiska Norrköpingsbutiken Skeppa Marin drabbades av en brand natten till måndagen. Räddningstjänsten ryckte ut och det tog tid att både hitta och släcka branden. Polisen misstänker att branden är anlagd och inledde en utredning gällande mordbrand.

Räddningstjänsten ryckte ut och det tog tid att både hitta och släcka branden.

Räddningstjänsten ryckte ut och det tog tid att både hitta och släcka branden.

Foto: Ulf Wigh/ Wighsnews

Norrköping2024-07-08 06:27

Klockan 02.07 natten till måndagen kom larm om brand hos Skeppa Marin, som både har butik, kontor och lager på Spårgatan i Norrköping. Enligt inringaren kom det rök från taket.

Rökdykare satte in rökdykning för invändig undersökning. Man sökte efter brandhärdar både på in- och utsidan av byggnaden. Vid 04-tiden på morgonen bedömdes branden vara under kontroll, och strax därpå kunde trafiken släppas på igen på närliggande Ståthögaleden.

– Det har brunnit inne i byggnaden på flera ställen. Oklart varför, men det kan vara att det har spridit sig. Det var mycket kraftig rökutveckling på taket och i butik och lager. Rökdykare har varit inne under långa perioder, men de har släckt alla synliga bränder. Så nu är jobbet att gå runt med värmekamera och kolla. Behöver vi ta hål någonstans? Kan det finnas något i väggen? Det är nästan det som tar mest tid, sa räddningstjänstens vakthavande befäl Mikael Kalered tidigt på måndagsmorgonen.

Branden upptäckte av polis och väktare som skulle kontrollera ett larm.

– Det kom larm från byggnaden, och då ringde larmbolaget till oss och skickade dit sin väktare. När vi kom dit såg vi att det brann och ringde räddningstjänsten, sa polisens vakthavande befäl Lars-Göran Nilseryd.

Under morgonen meddelade polisen att man kommer utreda brandorsaken.

– Vi har inlett på mordbrand där och kommer spärra av för att göra en teknisk undersökning. Det var väldigt mycket rök initialt och knöligt att hitta branden, men när man väl hittat branden fick man anledning att anta att det kan finnas ett brott bakom, sa Lars-Göran Nilseryd.

Göran Brinkeback är både ägare och vd på Skeppa Marin sen tolv år tillbaka. Vid niotiden på morgonen samlades han tillsammans med sin personal på parkeringen utanför lokalen. 

Sen närmare nio år tillbaka ligger tidigare Skeppsfourneringen på nuvarande plats på Butängen. Det klassiska Norrköpingsföretaget har funnits i omkring 130 år.

– Larmcentralen ringde vid tvåtiden inatt, berättade Göran Brinkeback.

Branden kom mitt under en av butikens mest intensiva försäljningsperioder.

– Det är högsäsong. Det vi tjänar under maj, juni, juli och augusti är det vi ska leva på under resten av året, sa Brinkeback.

Utanför ser fastigheten intakt ut, men den ska vara kraftigt rökskadad inuti.

Hur tänker du om företaget och framtiden?

– Jag måste se vad de säger efter undersökningen. Vi vet inget än hur det ser ut där inne, hur mycket som är skadat. Kanske får vi hitta nya lokaler så vi kan få igång näthandeln, sa Göran Brinkeback.

Har du några tankar om vad branden kan bero på?

– Inte en aning. Det måste varit någon som tagit sig in i alla fall. Vi har tio kameror. Kommer de åt dem kanske vi kan få svar på det, sa Brinkeback.

Under förmiddagen genomförde polisen en teknisk undersökning på platsen.

– Om det är så att man har varit i området i hyfsad närtid till branden, och tror sig ha sett nåt som är avvikande eller nåt som eventuellt kan ha med det här att göra får man mer än gärna höra av sig till oss om det, sa polisens presstalesperson Olle Älveroth.

Vid lunchtid på måndagen hade polisen ännu ingen misstänkt eller frihetsberövad person i ärendet.

Karta: Spårgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!