Polisen: Bedrägerigänget hade sin bas i Norrköping

Åtta personer åtalas nu i en stor bedrägerihärva. Hemma i huvudmannens nybyggda lägenhet i Norrköping hittades märkeskläder, designlampor och guldtackor. Själv förnekar han brott.

Senior åklagare Karin Sandén väckte under torsdagen åtal mot åtta personer för så kallad vishingbedrägeri. Ett 20-tal äldre målsägande har blivit utsatta för brott.

Senior åklagare Karin Sandén väckte under torsdagen åtal mot åtta personer för så kallad vishingbedrägeri. Ett 20-tal äldre målsägande har blivit utsatta för brott.

Foto: Peter Johansson

Norrköping2023-02-02 11:08

Det är senior åklagare Karin Sandén som på torsdagen väckt åtal mot åtta personer i ett så kallat vishingärende mot ett 20-tal äldre målsäganden hemmahörande på olika platser i Sverige.

Handlingar från Norrköpings tingsrätt visar att det rör det sig om sju män och en kvinna i åldrarna 25–53 år. Sju av de totalt åtta åtalade personerna är hemmahörande i Norrköping, Linköping och Jönköping.

Hur har bedrägerierna gått till?

– De har ringt upp äldre målsägande och försökt förmå dem att använda bank-id. De har försökt locka med positiva saker och erbjudit sig hjälpa till med något, exempelvis med att betala tillbaka ett rabattbelopp, säger Karin Sandén.

undefined
Senior åklagare Karin Sandén väckte under torsdagen åtal mot åtta personer för så kallad vishingbedrägeri. Ett 20-tal äldre målsägande har blivit utsatta för brott.

Enligt Sandén är det två av männen som varit mer drivande i de brottsliga gärningarna, en 41-åring och 44-åring, som enligt polisen benämns som "organisatören" respektive "administratören" och åtalas för flera fall av grovt bedrägeri. De övriga sex anses vara så kallade målvakter och åtalas för penningtvättsbrott.

– De åtta tillhör någon form av gruppering, de är inte släkt med varandra. Vår teori är att de två männen som suttit frihetsberövade har rekryterat de övriga misstänkta.

44-åringen, "administratören", kunde identifieras via övervakningsfilmer där han växlade valuta och köpte guld som betalades med målsägarnas pengar. Detta ledde till att han senare kunde frihetsberövas. Som en direkt effekt av detta frihetsberövande, som skedde den 1 juni 2022, kunde man se att antalet anmälningar som i maj varit uppe i 101 stycken, nu sjönk till 31 stycken.

Enligt Sandén har 44-åringen berättat en hel del i förhör hur man har gått tillväga – men han förnekar brott. Han åtalas för försök till utpressning efter att ha skickat röstmeddelanden till en man och hävdat att han hade en skuld på 200 000 kronor att betala. Därefter har den åtalade fält uttalanden om att målsägande eller hans familj skulle skadas eller dödas om inte skulden betalades. 

41-åringen, "organisatören", häktades i början av september förra året. Mannen var enligt utredningen spindeln i nätet i klustret och när denna person frihetsberövades såg man att klustret dog ut. Anmälningarna som kunde sättas i samband med detta klusters modus minskade sakta men säkert under hösten för att till slut upphöra. Själv förnekar han brott.

undefined
Enligt åklagare och polis är det en 44-åring man som är organisatören i härvan. I mannens nybyggda lägenhet i Norrköping påträffades guldtackor, märkeskläder och designlampor.

– Jag minns när vi gjorde husrannsakan i hans nybyggda lägenhet i Norrköping. När vi kom innanför dörren fanns det lyxprylar överallt. På hyllor låg märkesväskor som inte hade packats upp ur förpackningarna, i taket hängde designlampor och i ett rum fanns den senaste gaming-utrustningen, berättar Caroline Green, utredningsledare bedrägeribrott polisregion Öst i ett pressmeddelande.

– I garderoberna hängde exklusiva märkeskläder och guldtackor och stora summor kontanter hade gömts på olika ställen. Han hade inga pengar på sina bankkonton och de senaste åren var bidrag hans inkomstkälla, fortsätter hon.

Green är nöjd med resultatet av den omfattande utredningen.

– Jag är övertygad om att det här är ett arbetssätt vi bör fortsätta med. 

undefined
Tillvägagångssättet i bedrägerierna är att ringa okända personer och be dem ge information om bank-id. Totalt har det här klustret, enligt åtalet, lurat till sig 32 miljoner bara under år 2022.

Enligt polis och åklagare beräknas den totala brottsvinsten i det här klustret är på 32 miljoner kronor under 2022. Det aktuella åtalet avser en brottsvinst på dryga 6 400 000 kronor. Karin Sandén kan konstatera att det varit varierande belopp som de misstänkta lurat till sig.

– Från 10 000 kronor upp till 2,6 miljoner.

Vishing

Vishing är en förkortning av ”voice phising” och är sedan länge ett känt begrepp när det talas om bedrägeribrott över telefon, både nationellt och internationellt. 

Tillvägagångssättet är ofta att en person ringer upp och säger att de är från banken. Bedragaren påstår att det är bråttom då de har upptäckt att misstänkt aktivitet förekommer på något av dina konton.

Varje månad beräknas brottsvinsterna från vishingbedrägerier i Sverige uppgå till cirka 35 miljoner kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!