– Det har varit mycket alkohol tidigare år, säger Tonny Karlsson, som är polisens insatsledare under gymnasielevernas insparksvecka.
Den här veckan har polisen ett särskilt fokus på gymnasieelevernas välkomsttradition för nya elever, insparken. Det årligt återkommande arrangemanget ger de nyblivna gymnasieungdomarna chansen att lära känna sina nya skolkamrater genom turneringar och uppdragslekar. Men välkomstfesterna har också kännetecknats av extrem fylla, och uppdragen har övergått till förnedrande eller farliga prövningar. Det här är något som polisen vill motverka.
– Vi vill se till så att det här blir en vecka som man ska minnas på ett bra sätt och inte på ett dåligt. Vi vill inte att det blir ett evenemang där ungdomar dricker alldeles för mycket, säger Tonny Karlsson.
Insparksveckan innebär att ungdomar från olika skolor möts upp och gör upp i olika turneringar. Under veckan tävlar också skolklasser mot varandra genom en så kallad poängjakt. Listor med poänggivande uppdrag sprids på sociala medier. På listorna kan det vara allt från oskyldiga uppgifter till olagliga saker. Vissa uppdrag kan urarta och leda till både kränkningar och övergrepp.
– Vi ingriper om uppdragen är förnedringsmoment som är olagliga. Annars försöker vi jobba med dialog. Det är inte okej att göra förnedringsuppdrag om man själv inte vill det, och det är inte okej att utsätta andra för det, säger polisen Tonny Karlsson.
I år har ett särskilt svindlande uppdrag oroat polisen.
– Ett av uppdragen är att man ska klättra upp på Gull-Olle och ta en bild. Det är extremt livsfarligt, och vi kommer ha särskilt fokus på att se till så att ingen gör det, säger Tonny Karlsson.
Han uppmanar ungdomarna att stå upp för sig själva och säga ifrån när det kommer till kränkande eller farliga uppdrag.
– Jag förstår att det kan vara svårt att säga ifrån, men man måste göra det ändå. Man ska inte göra saker som man själv inte vill, och håller något dåligt på att hända ska man prata med någon vuxen.
Insparksveckorna brukar också kännetecknas av extrem fylla och många ungdomar upplever sina första fyllor, något som polisen vill motverka.
– Om vi ser att minderåriga dricker kommer vi såklart sätta stopp för det, säger Tonny Karlsson och fortsätter:
– Vi är inte ute efter att lagföra massor av människor, utan det är för ungdomarnas egna skull. Många av dem har inte druckit tidigare och hetsas till att dricka farligt stora mängder.
Under insparksveckan jobbar polisen tillsammans med kommunen, skolorna och nattvandrare för att se till så att insparksveckan går säkert till.
– Vi har tillsammans en bra bild över vad som ska hända den här veckan. De kommer säkert försöka lura oss, men jag skulle ändå säga att vi har bra koll, säger Tonny Karlsson.
Han uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar om de problem som kopplas till insparksveckan.
– Fråga ungdomen vad den ska hitta på, var nyfiken, och var beredd på att åka och hämta om alkoholintaget blir för stort, säger Tonny Karlsson.
Även andra vuxna kan hjälpa till för att öka tryggheten.
– Var gärna ute och ta en promenad på kvällen, vi vet av erfarenhet att nära vuxna rör sig utomhus så lugnar det ner stämningen, säger Tonny Karlssonn.