Med åtta månader kvar till valet börjar temperaturen så sakteliga att stiga. Även på Norrköping kommuns säkerhetsavdelning.
– Att vi gått in ett valår innebär ju vissa saker. Vi lägger nu i en högre växel, säger Richard Tjernström, kommunens säkerhetschef.
Och arbetet har redan inletts.
– Vi har faktiskt redan genomfört en utbildning som SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) hållit i, den handlade om hot och våld mot förtroendevalda i fullmäktige och styrelser i kommunen, säger Richard Tjernström.
– Under sommaren och våren kommer vi även under vissa kvällar arrangera utbildningar i de här frågorna.
Säkerhetsarbetet sker i samverkan med polisen. En del av det samarbetet innebär att aktuella hotbilder ska redovisas mellan de två aktörerna när/om de uppstår.
Från polisens sida har man på riksnivå meddelat att man ska börja punktmarkera personer som man befarar ska hota eller utsätta politiker för trakasserier och våld. Polismyndigheten har identifierat personer som man tror kan hota eller i värsta fall fysiskt attackera politiker.
2018 anmäldes 2 400 brott som kunde kopplas till valet, där huvuddelen handlade om skadegörelse. Men 260 av dem var riktade mot personer på grund av politiska engagemang, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.
Peter Wahlberg är områdespolischef i Norrköping. Han vill dock inte kalla det för punktmarkering.
– En del av vårt underrättelsearbete i området består av kartläggning, det pågår hela tiden. Men hur det jobbet görs och vilka det handlar om är ju inget jag vill gå ut med, säger han.
Påverkas kartläggningen av att det är valår?
– Ja, nu ökar risken för hot, hat och våld mot politikerna.
Men det är inte bara förtroendevalda som kan råka illa ut. När partiernas ungdomsförbund besöker skolor, kan det också uppstå spänningar.
– Vi har redan sett att det blev stökigt när ett ungdomsförbund var på skolbesök, säger Richard Tjernström och syftar på att väktare tvingades tillkallas i samband med att Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna besökte De Geergymnasiet i början av december.
Vad kan kommunen göra för att partierna ska kunna genomföra besök på skolor utan att det blir bråk?
– Det är viktigt för vår organisation att stötta skolorna i samband med partibesök. Inför arrangemangen ska det exempelvis genomföras en riskbedömning, Det är vår roll att hjälpa och stötta skolorna i planeringen, säger Richard Tjernström.