Jensen Education gick i början av mars ut och berättade om planerna på att öppna en grundskola i gamla tingshuset, mellan tingsrätten och stadsbiblioteket. Det kom som en överraskning för tingsrätten.
Lars-Gunnar Lundh, lagman och chef för Norrköpings tingsrätt, tyckte att det var märkligt att tingsrätten inte hade informerats av hyresvärden Samhällsbyggnadsbolaget. Inte minst eftersom tingsrättens verksamhet ställer höga krav på säkerhet och även integritet.
Han är inte ensam om att se risker med att tingsrätten får en skola som närmaste granne. Både kriminalvården och polisen instämmer i oron.
– En gruppchef vid områdespolisen har gjort en riskbedömning. Han konstaterade att det finns en dörr från skolan till byggnadens bakgård, där häktade förs in till tingsrätten i samband med förhandlingar, säger Michael Lindquist, operativ koordinator vid Norrköpingspolisen.
Han säger också att polisens arbete kan försvåras vid rättegångar där rättens ordförande beslutat om extra säkerhetsåtgärder och begärt biträde av polisen.
– Om det ligger en skola intill tingsrätten innebär det ytterligare komplexitet för oss som alltid tänker på tredje man när vi bevakar en rättegång, säger Michael Lindquist.
Kriminalvården har också lämnat synpunkter på att en skola planerar att starta intill tingsrätten i höst.
Det är Kriminalvårdens transportenhet som har huvudansvar för transporter och bevakning av frihetsberövade personer och genomförde under 2017 runt 200 bevakade transporter till tingsrätten i Norrköping. Vid transporterna sker in- och urlastning på bakgården och för att komma dit behöver de köra på cykelvägen och korsa gångvägen som går parallellt med Södra Promenaden.
Därför ser Kriminalvården med oro på en etablering av en skola i tingshuset, eftersom det finns en risk att stöta på barn under transporterna, ordningsstörningar i form av blockering av fordon och skadegörelse. Myndigheten hyser även en oro för att klienterna filmas och att filmerna sedan läggs ut på nätet.
Mats Rosén, grundskolechef på Jensen Education, är fortfarande helt inställd på att skolan ska flytta in i gamla tingshuset i höst.
"Våra planer gällande gamla Tingshuset är oförändrade. Vi hänvisar de frågor som gäller fastigheten till fastighetsägaren", skriver han i ett mejl till redaktionen.
Karl-Erik Larsson är chef för Samhällsfastigheter på Samhällsbyggnadsbolaget. Han ser inga hinder att hyra ut till Jensen Education. Han svarar i ett mejl på redaktionens frågor om hur bolaget ser på myndigheternas synpunkter.
"Vi kommer att anpassa fastigheten så att båda verksamheterna ska kunna bedrivas på ett säkert och bra sätt", skriver han.
Påverkar myndigheternas synpunkter era planer på att skriva avtal med Jensen Education?"Med den anpassning av lokalerna som kommer att genomföras kommer vi att tillgodose de synpunkter hyresgästerna har".
Varför har ni inte haft någon dialog med myndigheterna innan Jensen Education gick ut i ett pressmeddelande med att de ska starta grundskola i gamla tingshuset?"Vi kommer att kalla till samordningsmöten med hyresgästerna innan byggstart".