En tusenlapp för en swish – så utnyttjas unga i stan

Ungdomar som tvättar pengar åt kriminella är ett stort problem i Norrköping. Nu går polisen ut och varnar för brottsligheten – som de unga inte alltid förstår att de är en del av.

Caroline Green, förundersökningsledare på bedrägeri Polisregion Öst, menar att kriminella utnyttjar ungdomar för penningtvättbrott på en ständigt hög nivå i Norrköping.

Caroline Green, förundersökningsledare på bedrägeri Polisregion Öst, menar att kriminella utnyttjar ungdomar för penningtvättbrott på en ständigt hög nivå i Norrköping.

Foto: Polisen

Norrköping2023-05-22 05:00

Vårdnadshavare till elever på högstadiet och gymnasiet i Norrköping har fått ett mejl av polisen där det varnas för att det finns en ökad risk att ungdomar används och utnyttjas av kriminella nätverk som så kallade "målvakter" för penningtvättsbrott. Bedrägerier, som att exempelvis lura av äldre pengar via telefonen, är i dag den största inkomstkällan för kriminella nätverk, följt av narkotikaförsäljning.

undefined
Caroline Green, förundersökningsledare på bedrägeri Polisregion Öst, menar att kriminella utnyttjar ungdomar för penningtvättbrott på en ständigt hög nivå i Norrköping.

Efter ett bedrägeri letar kriminella efter personer som lånar ut sina bankkonton, dit pengarna swishas eller förs över via bank. Sedan uppmanas ungdomarna att ta ut pengarna eller swisha dem vidare, och dras på så sätt in i kriminaliteten. Ofta får ungdomen behålla en liten del av pengarna som "tack för hjälpen" eller lockas med dyra märkeskläder.

– Vi vill komma åt problematiken som finns. Det är en brottskategori som är vanligt förekommande bland unga under 21 år. Därför har vi valt att gå ut och informera vårdnadshavare, säger Caroline Green, förundersökningsledare bedrägeribrott på polisregion Öst.

Har den här typen av brottslighet ökat just nu?

– Nej, men det är en ständig hög nivå i Norrköping, säger Caroline Green.

undefined
Henrik Eriksson, verksamhetschef för årskurs 7-9, säger att den här typen av brottslighet inte förekommer på Norrköpings kommunala högstadieskolor.

Genom att gå ut via skolorna nås ungdomarnas vårdnadshavare. 
 

Enligt Henrik Eriksson, verksamhetschef grundskola 7–9 och fritidsgårdar, är det inget som skolan tagit initiativ till, utan polisen.

– De använder oss som en plattform för ett utskick, det är inte en av skolan påkallad fråga. Vi har tagit ett utskick från polisen och skickat det vidare, så vi når vår målgrupp.

Så det här är inget ni fångat upp, att det sker i skolan?

– Det är ingenting i våra egna led som har uppkommit, att det har anknytning till skolvardagen. Det finns inga sådana indikationer. Jag hade chefsmöte med alla rektorer och det kom inte upp något sådant. Men nu finns ungdomarna i vår vardag och därför använder sig polisen av oss, säger Henrik Eriksson.

undefined
Polisen går nu ut och uppmärksammar vårdnadshavare på att penningtvättbrott är ett stort problem i Norrköping.

 Caroline Green kan inte peka ut någon särskild plats där den här brottsligheten förkommer.

– Det kan nog ske både på skoltid och fritiden. Det är många unga personer som dras in i den här typen av brott. Många gånger förstår de inte att det handlar om kriminella pengar. Det är inte alltid de får kännedom om det, utan de tror att de bara hjälper till att swisha pengar vidare. Vi vill göra vårdnadshavare uppmärksamma på att det här sker och att deras barn kan bli indragna i detta. Många känner inte till hur penningtvätt går till, säger hon.

När ungdomar under 21 förhörs av polisen om den här typen av brott, är det inte alla som inser att de ägnat sig åt brottslighet. Det går upp för dem först när polisen visar på sambandet.

– Man kanske inte efterforskar och ställer kritiska frågor till personen som ber dem ta emot pengarna, utan man tror bara att man hjälper till. När vi sedan påvisar var pengarna kommer ifrån, blir det en ögonöppnare.

undefined
Ungdomarna lockas med pengar eller märkeskläder för att ta emot och föra vidare pengar. Ofta förstår de inte ens att de utför en kriminell handling.

Summorna som förs över varierar, men 15 000 är en vanlig summa, berättar Caroline Green.

– Det är en summa man kan ta ut i bankomat. När det gäller Swish beror det på vilka inställningar man har.

Och hur mycket av de pengarna får ungdomarna behålla?

– Man kanske får behålla 1 000 kronor som hjälp. Det är en stor summa om man är i den åldern.

Råden till vårdnadshavarna är tydliga: ta reda på hur penningstvätt går till, prata med era barn och:

– Ha lite extra koll på barnens konton, säger Caroline Green.

Det kan hända

Ungdomen/vårdnadshavaren riskerar att få betala skadestånd och bli ersättningsskyldig för hela beloppet som kommit in på bankkontot. 

Bankerna kan stänga ner bankkonton, dra in Bank-id, göra det svårare att öppna nytt bankkonto och Swish. Det kan bli svårt att öppna ett mobilabonnemang eller ta lån.

Prata med ungdomarna om riskerna, uppmana dem att aldrig låta andra föra över pengar till deras bankkonto för att senare swisha/överföra pengarna till någon annan eller ta ut pengarna ur bankomat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!