Polisen ryter ifrån – mot olagliga nollningsuppdrag

Elever uppmanas att hamna i fyllecell och begå sexuella kränkningar. Nu ryter polisen i Norrköping ifrån mot de planerade insparksaktiviteterna.

Norrköping 29 augusti 2023 18:30

Insparken är igång för Norrköpings gymnasieelever. Aktiviteter pågår framför allt den här veckan och för det mesta är det harmlöst, med utmaningar som till exempel tappa matbrickan i skolans matsal, krypa som en hund i en butik eller brista ut i sång på en lektion.

Men på måndagen fick polisen kännedom om en skola i Norrköping där det fanns planer på att utmana nya elever att dricka starksprit och hamna i fyllecell samt att begå sexuella kränkningar och ofredanden. Eleverna får poäng för att genomföra saker av sexuell karaktär, enligt ett klipp som florerar på TikTok.

Kommunpolisen Annika Granath tog till polisens sociala medier och upplyste om vilka konsekvenser som kan bli aktuella om detta faktiskt genomförs. 

undefined
Annika Granath, kommunpolis i Norrköping, tog till sociala medier för att uppmärksamma föräldrar och elever på vilka konsekvenser de olagliga utmaningarna kan medföra.

– Efter det här inlägget har fler föräldrar hört av sig som säger att det kan förekomma på fler skolor, så vi har genast tagit kontakt med rektorerna, som i sin tur tagit det här med sina studentkårer. Problemet är att det här sker på fritiden och rektorerna har inte ansvar för elevernas fritid. Men de gör allt de kan för att uppmärksamma det här, säger Annika Granath.

Hon är tydlig med att det mesta som planeras under insparksveckan är aktiviteter som är sammansvetsande, roliga och trygga för eleverna.

– Men så finns det en del aktiviteter av det här slaget som inte alls är acceptabla.

undefined
Polisen har extra resurs under nollningen: "Vi har poliser med särskilt fokus på att det ska bli en trygg och säker insparksvecka", säger Annika Granath. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Vad har du för tips till föräldrarna?

– Att lägga sig i. Att veta var barnet är, vad de ska göra och vilka de umgås med. De andra föräldrarnas telefonnummer är bra att ha och att lägga upp en plan för när barnet ska komma hem och hur. Sen gäller det att vara en ansvarstagande vuxen och höra av sig till oss om man får reda på det här, precis som flera redan har gjort. För att skydda sitt eget och andras barn.

Hur arbetar ni förebyggande med det här?

– Vi har erbjudit samtliga elevkårer att träffa oss och ha en dialog tillsammans för att göra uppstarten så trygg och säker vi bara kan. Sen samverkar vi med både friskolor och kommunskolor och har lagt upp en plan för hur alla olika aktörer kan göra för att förebygga. Vi har också nattvandring i samverkan med Svenska Kyrkan.

undefined
Bilden togs i Norrköping 2021 då nollningen spårade ur rejält. "Det är ett fylleslag utan dess like", sa polisen Benjamin Prom då.

Vad kan det bli för konsekvenser om det här genomförs?

– Är det så att ett brott begås kan en konsekvens enligt straffrätten bli aktuell. Det kan bli andra konsekvenser om det är så att man hamnar i fyllecell, till exempel kan socialtjänsten bli underrättad och det kan bli svårt att få ett körkortstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa