De duggar tätt nu, de stökiga festnätterna. På senare år har det blivit en självklar tradition för många att gå ut på juldagsnatten. Och visst var det en hel del krogbråk i år, men polisen rapporterar ändå en förhållandevis lugn natt.
Mindre än en vecka senare är det nyår, och därmed dags igen. Men för polisen skiljer sig arbetet från juldagsnatten väsentligt.
- På juldagsnatten samlas folket kring och på stadens krogar, vilket inte alls sker i lika stor utsträckning på nyårsnatten. Då får vi i stället koncentrera våra insatser till de privata festerna. Det brukar kunna vara ganska stökigt ute i villaområdena, säger Dick Gudjohnsen, chef för ordningsroteln i Norrköping.
Oberäkneligt arbete
Själv föredrar han juldagsnatten framför nyårsnatten. Polisen har bra koll på stadens krogar och människorna som rör dig där, medan arbetet på nyårsnatten är mer oberäkneligt. Dessutom tycker han personligen att det är känslomässigt tyngre att hantera bråk i hemmiljö än på krogen.
För Norrköpingspolisens ungdomsgrupp är nyårsnatten långtifrån en av årets värsta. Många ungdomar under 18 år stannar hemma med sina föräldrar.
- Men visst, en del ungdomar som är strax under 18 går på privata fester på nyår. För oss gäller det att ta reda på var de här festerna anordnas, vilket vi gör genom att till exempel prata med ungdomar på stan, säger Magnus Andersson, yttre arbetsledare på närpolisens ungdomsgrupp.
Spanar spritbilar
En annan förberedande åtgärd är att stävja ungdomarnas tillgång till alkohol.
- I dag har många ungdomar ett nummer till en så kallad spritbil. Vi försöker få tag i såna nummer och sedan bedriva civilspaning mot dem, vilket kan ta tid och är väldigt resurskrävande, säger Magnus Andersson.
Dessutom bedriver polisen civilspaning utanför Systembolaget för att ta folk som köper ut åt ungdomar.