Polisen: Området är tryggare nu

Brottsförebyggande rådet (Brå) har genomfört ett treårigt pilotprojekt för att utveckla arbetet i utsatta områden i sju kommuner. Klockaretorpet är ett område där arbetet har gett synliga resultat.

Kommunpolis Peter Johansson är nöjd med insatserna i Klockaretorpet.

Kommunpolis Peter Johansson är nöjd med insatserna i Klockaretorpet.

Foto: Matz Glimhed

Norrköping2019-06-21 07:00

Metoden som Brå bidragit med kallas EST, effektiv samordning för trygghet, och i Klockaretorpet är det polisen, kommunen och Hyresbostäder som stått för samordningen.

– Vi hade ju ganska stökigt, med ungdomsgäng och gängkriminalitet där ute. Men i dag vågar barnfamiljer vara i centrum, säger Wilhelm Hardt, säkerhetsansvarig på Hyresbostäder.

Arbetssättet går ut på att för varje vecka skaffa sig en gemensam lägesbild av huvudproblemet, för att sedan göra orsaksanalyser, ta fram handlingsplaner och gemensamt följa upp insatser.

– Det är inte en, utan flera olika saker som gjort att det blivit lyckosamt i Klockaretorpet. Hyresbostäder och kommunen har tagit ett grepp om hur centrum är utformat. De har byggt om i vissa delar och flyttat in en hundrastgård till centrum, så att andra människor rör sig där. Och vi från polisens sida har satt fokus på de kriminella, säger Peter Johansson, kommunpolis i Norrköping.

Han vill också framhålla föreningslivet i Klockaretorpet, som gör viktiga insatser.

– Vi har Kis, Klockaretorpet i samverkan, som är ute och nattvandrar till exempel. Det är fantastiskt bra, säger han.

Föreningens hus har förlagt sina lokaler till centrum och i höst ska också ett Kunskapens hus öppna.

– I dag är det ett lugnt område. Den öppna droghandeln på torget ser vi inte längre, och folk känner sig tryggare. Det är de signaler jag har fått, säger Peter Johansson.

Trots de positiva förändringarna i Klockaretorpet fanns stadsdelen med på polisens senaste lista över utsatta områden, som släpptes i början av juni. Det gjorde också Navestad, medan Hageby däremot var borttaget.

– Jag personligen trodde nog att Klockaretorpet skulle vara borta från listan, för jag tycker att det gjorts väldigt mycket bra arbete, säger Peter Johansson.

Det är minst två parametrar som bidrar till att fortfarande sätta Klockaretorpet på listan över utsatta områden.

– Man har räknat på hur många kriminella som är bosatta i området, och också andelen ungdomar som inte klarar godkända betyg i skolan. Och då sticker Klockaretorpet ut lite mer än Hageby, förklarar han.

Brå har nu avslutat sitt pilotprojekt i Klockaretorpet.

– Men det nya arbetssättet är här för att stanna, säger Wilhelm Hardt.

Ett liknande arbete är påbörjat i Navestad och i City, och till hösten ska man även jobba mer strukturerat med Hageby.

"Den öppna droghandeln på torget ser vi inte längre", säger kommunpolisen Peter Johansson om läget i Klockaretorpet.
"Den öppna droghandeln på torget ser vi inte längre", säger kommunpolisen Peter Johansson om läget i Klockaretorpet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om