Polisen: Ny livsfarlig drog kan vara här

Apatiska och väldigt sjuka. Så beskriver polisen och sjukvården tillståndet på missbrukare som omhändertagits den senaste månaden.Polisen misstänker nu att en ny livsfarlig drog tagit sig över Östersjön till Norrköping.

Drogerna på bilden är inte krokodil, utan nätdrogen MDPV.

Drogerna på bilden är inte krokodil, utan nätdrogen MDPV.

Foto: TT

Norrköping2014-08-08 11:39

– Det går inte att få kontakt med dem. De bara sitter och stirrar rakt fram – helt apatiska, säger Mats Samuelsson, polisinspektör vid kriminalunderrättelsetjänsten i Östergötland.

Den senaste månaden har polisen i Norrköping kommit i kontakt med ett flertal missbrukare som uppvisat samma apatiska och okontaktbara beteende. Det handlar om tunga narkomaner i 35 - 50-årsåldern. De flesta med ett långt missbruk i bagaget, och en drogtolerans utöver det vanliga.

– Det här handlar om gammelknarkare som är vana att peta i sig det mesta, men som varit så fruktansvärt dåliga att vi varit tvungna att skjutsa upp dem till akuten, säger Mats Samuelsson.

Krokodil

Eftersom symptomen inte liknar något man tidigare sett fruktar polisen att en ny "nedåtdrog", värre än heroin, kommit till Norrköping.

– Vi tror nog att det handlar om en ny kraftig nedåtdrog, men om det är en ny variant av nätdrog är svårt att svara på, säger han.

Enligt missbrukare som NT varit i kontakt med handlar det om den fruktade drogen Krokodil. En drog som de flesta narkomaner undviker, men som nu ska ha fått fäste i Norrköping.

Kallbrand

Krokodil framställs ur de somorfin som är en mer potent släkting till morfin. Drogen är billig med fruktansvärda bieffekter, såsom vävnadsdöd, svårläkta sår och kallbrand som ofta leder till amputation. Drogen upptäcktes i Sibirien 2002, och i dag beräknas 1, 2 miljoner ryssar använda Krokodil.

Ursula Thienemann , verksamhetschef vid beroendekliniken på Vrinnevisjukhuset , har också reagerat över ovanligt många sjuka missbrukare.

– Vi har haft ett antal kända missbrukare som varit duktigt dåliga den senaste tiden. Många har varit väldigt sjuka – även somatiskt, säger Ursula Thienemann.

Dödsfall

Att det skulle röra sig om en ny nedåtdrog vågar hon inte säga.

– Mycket nytt är det, det kommer hela tiden. Det är en coctail. Men våra patienter är i ett sämre skick än tidigare – det kan jag säga, säger hon.

Mats Samuelsson fruktar nu för en våg av dödsfall till följd av drogen.

– Eftersom den verkar så kraftigt nedåt kommer det nog leda till dödsfall. Hjärtat går ju ned så mycket i puls, säger han.

Tror du att det är Krokodil?

– Morfin är ju sövande, så det stämmer ju med att de blir apatiska. Men än så länge vet vi inte vad det är, säger Mats Samuelsson.

Krokodil

Drogens verksamma substans är desomorfin, och går i Ryssland under namnet Krokodil. Det säljs i Ryssland som en billigare variant av heroin, och kallas i folkmun för den "köttätande drogen". Eftersom desomorfin är lätt att framställa är den ofta förorenad med giftiga och frätande biprodukter, och orsakar omfattande vävnadsskador, och kallbrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om