"Insparken" av de nya gymnasieeleverna brukar kunna bli stundtals stökig, med berusade ungdomar i 15–16-årsåldern och stora folksamlingar inne i centrala Norrköping.
För en vecka sedan gick polisens insatsledare för veckan, Tonny Karlsson, ut i NT och uppmanade både föräldrar och andra vuxna att visa sig ute för att lugna ner situationen.
När insparksveckan nu är slut är han nöjd och tycker att "budskapet har gått fram".
– Vi har sett att vi har fått fler vuxna som har närvarat, framförallt på Drottninggatan lite senare på kvällarna, säger Tonny Karlsson.
Samtidigt har det varit långt ifrån problemfritt, utan periodvis "flera hundra" som samlats på huvudgatan.
– Flertalet ungdomar har också varit berusade och många har blivit hemkörda till vårdnadshavare.
Han berättar att polisen mellan måndag och torsdag körde hem tio ungdomar som hade druckit för mycket. På fredagen fanns inte de resurserna och man fick i stället ringa ett tjugotal vårdnadshavare, som själva hämtade sina ungdomar.
– Men det gick väldigt bra och de har varit väldigt tacksamma för att vi har hört av oss.
En ung person fick också hämtas med ambulans efter att ha druckit för mycket, men det fallet – och de som har körts hem – sticker ut, menar Tonny Karlsson.
– Många dagar har vi haft en "bra" berusningsnivå. De som har körts hem har utmärkt sig eller mått dåligt, men de övriga har oftast haft en trevlig attityd.
Tonny Karlsson säger att man har varit förskonade från brott, förutom en misshandel, men att polisen har haft mycket att göra vid de fyra större fester som arrangerats, varav tre i olika lokaler och en på Himmelstalundsfältet. Enligt uppgifter till NT ska åtminstone en av festerna ha haft en inträdesavgift, där det också ingick sprit till ettorna.
– Vi kände till att det skulle ingå och lade ner mycket förarbete och tid på det här innan eleverna kom dit. Så vi kunde beslagta en del alkohol där, säger han och förklarar att det på en av festerna togs med "ex antal flaskor vodka" tillbaka till polisstationen.
När det har handlat om mindre mängder har polisen också hällt ut både öl, vin och sprit.
– Det har förekommit hela veckan. Jag har inga siffror, men det har oftast varit väldigt lite alkohol, som ungdomarna har fått hälla ut själva, säger han och tillägger att man däremot inte har haft några synliga problem med narkotika.
Han tycker att treorna som arrangerar de stora festerna – och bjuder ettor på sprit – borde tänka efter.
– Det är väldigt unga människor, så det är dumt att göra så. Man riskerar att hamna i ett läge där någon mår väldigt dåligt, säger han, men pekar också på att det fanns de som tog ansvar.
– Många hade treor som nyktra "faddrar", som såg till de yngre och kollade att de kom hem och så.
Om man är trea och fixar en sån här fest, där ettorna får sprit, kan man göra sig skyldig till ett brott då?
– Ja, det kan man. Men det finns ingen anmälan skriven här, eftersom det är svårt att identifiera vem som är arrangör och vem som har bjudit ungdomarna på alkohol. Det är otroligt svårt att få fram, eftersom ingen ungdom kommer säga nånting, så vi måste nästan se det själva.
Har även ettorna ett eget ansvar?
– Ja, det skulle jag säga. Alla har ett ansvar, både de som bjuder och de som blir bjudna, säger han.