Polisen: Knarket måste bekämpas

De inblandade i mordförsöket i Mirum Galleria på onsdagskvällen är kända i narkotikasammanhang och Norrköpingspoliser säger att det finns "ett klockrent samband mellan grova brott och narkotika". Därför satsar man på narkotikabekämpning.

Problematik. "Två av tre utpressningsanmälningar grundar sig i narkotikaskulder", säger Leif Hermansson vid polisen.

Problematik. "Två av tre utpressningsanmälningar grundar sig i narkotikaskulder", säger Leif Hermansson vid polisen.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2017-04-15 08:00

– Vi poliser ser att alla som är inblandade i grova brott, som människorov, utpressning och grov misshandel, är inblandade i narkotikaförsäljning, säger en gruppchef vid Norrköpingspolisen, som behöver vara anonym på grund av sitt arbete.

Leif Hermansson, chef för grova brott vid Norrköpingspolisen, instämmer.

– Två av tre utpressningsanmälningar grundar sig i narkotikaskulder, säger han.

Utpressningshistorierna renderar också ofta i fler brott som hot och misshandel.

Leif Hermansson och gruppchefen säger att narkotikamissbruket är mer utbrett i Norrköping än i övriga Östergötland.

– Rent historiskt är det mer missbruk i Norrköping. Dilemmat för mig är att vi tidigare hade alla narkotikabrott samlade på ett ställe, men nu är det uppdelat. Jag ser inte inflödet av narkotikaanmälningar, utan blir inblandad först när det blir större beslag, spaningsärenden eller lite krångligare ärenden, säger Leif Hermansson.

Många kommer till sjukhuset

Den narkotikakartläggning som 2016 gjordes i tio av länets 13 kommuner där kommunerna, Polismyndigheten, Studenthälsan och verksamheter inom Region Östergötland deltog visar att narkotikamissbruket är utbrett i Norrköping.

963 personer registrerades med ett narkotikamissbruk i länet de tre första månaderna 2016. Polisen registrerade 388 personer och av dem bor 39,2 procent i Norrköping. Motsvarande siffra för Linköping är 32,2 procent.

Till akuten vid Vrinnevisjukhuset kom 60 personer per halvår med diagnosen psykiska störningar och beteendestörningar orsakade av flera droger i kombination med andra psykoaktiva substanser. Det kan jämföras med akuten på Universitetssjukhuset i Linköping dit det kom 40.

Dessutom visar polisens register visar att 44 narkotikapåverkade förare ertappades i Norrköping mellan 1 mars till 31 maj 2016. I Linköping ertappades 25.

Här är vanligaste drogen

Cannabis är den överlägset vanligaste drogen, följd av amfetamin och bensodiazepiner.

För att komma åt det dolda missbruket har narkotikaspår i avloppsvattnet mätts i tolv av länets kommuner. Mätningarna visade att cannabis var vanligast, men att även amfetamin förekommer i alla kommuner. Spår av kokain fanns i tio av kommunerna.

– Avloppsmätningarna visar inte alla droger och internetdroger är stort i Norrköping. När man tittar på antalet dygnsdoser av hasch, som ligger på kring 6 000 i Norrköping, betyder det inte att 6 000 personer dagligen röker, men det ger en stark indikation om att bruket är utbrett och att många som röker hasch är helt okända för oss, säger gruppchefen vid Norrköpingspolisen.

Han berättar att polisen sedan 1,5 år tillbaka arbetar aktivt mot bland annat narkotikaförsäljningen på gatunivå. Det är en fortgående satsning som görs sedan gatulangningsgruppen lades ner för omkring tio år sedan.

Poliserna i gruppen träffar många unga, som säljer narkotika för att finansiera sitt eget missbruk.

– De vill gärna framstå som som häftiga och farliga. De placerar sig själva i ett utanförskap och tycker det är coolt att "leva på gatan". Det vi istället ser är vilsna unga som själva är inne i ett djupt missbruk. De säljer mycket narkotika och omsätter pengarna på dyra kläder och på krogen, säger gruppchefen.

Vid husrannsakningarna ser polisen hur de lever.

– Samtidigt bor de i ostädade lägenheter. De sköter inte alltid sin hygien, äter dåligt, knaprar mycket narkotikaklassade tabletter, hamnar i konflikter och står i skuld till varandra. Ofta resulterar detta i andra brott som utpressningar, knivskärnignar och hot.

Livsfarlig drog vanlig i stan

Majoriteten av missbrukarna röker hasch och tar tabletter, företrädesvis tramadol och bensodiazepiner. Bland äldre missbrukare förekommer också PV, som har ersatt den så kallade kannibaldrogen MDPV, och bland yngre missbrukare är kristaller vanligt.

– Det är jättevanligt med kristaller bland unga, som de snortar. Det kostar 300-400 kronor per gram.

Fentanyl är en annan livsfarlig drog som blivit vanligare i Norrköping. Polisen har vid flera tillfällen gått ut och varnat för den syntetiska opioiden, som säljs i tablettform, pulver och nässpray på nätet.

Framförallt är det fentanylspray, som till utseendet påminner om ett vanligt nässpray men som kan vara 30-50 gånger starkare än heroin, som polisen gått ut och varnat för.

– Det krävs mycket små mängder för att det ska bli en överdos. Många har varit på väg att stryka med, men vi vet inte hur många. Vården berättar inte för oss om överdoser, eftersom det faller under sekretess, säger gruppchefen.

Rapport narkotikakartläggningen 2016

Mellan den 1 mars och 31 maj 2016 registrerades 963 personer med narkotikamissbruk av polisen, socialtjänsten, Region Östergötland, Verksamhet i samverkan mellan kommun och Region Östergötland samt Studenthälsan.

För att registreras för narkotikamissbruk ska missbruk vara fastställt antingen genom test eller genom personens egen uppgift. En person kan ha registrerats hos flera.

Det var fler män än kvinnor som registrerades. Den mest förekommande åldersgruppen var 25-39 år. Den yngsta som registrerades var 15 år och den äldsta 73 år.

Totalt sett hade 14 procent av de registrerade hemmavarande och/eller umgängesbarn.

Fler dör av läkemedels - och narkotikaförgiftningar

Antalet dödsfall i Sverige som orsakats av läkemedels- och narkotikaförgiftningar har ökat i Sverige de senaste åren, bland män dominerar överdoser medan självmord dominerar bland kvinnor. År 2015 dog totalt 950 personer på grund av den här sortens förgiftningar, enligt dödsorsaksregistret. Det kan jämföras med 260 döda i trafiken under 2015, enligt Transportstyrelsen.

Narkotikaspår i avloppsvatten

Mätningarna av narkotikaspår i avloppsvattnet i fjorton av länets kommer visar att det finns spår av narkotika i samtliga kommuners avloppsvatten. Vanligast är cannabis men det fanns även spår av amfetamin, i fyra kommuner fanns inga spår av kokain.

I Valdemarsvik uppmättes mest spår av cannabis. I Mjölby mest amfetamin och i Norrköping mest kokain.

Under Bråvallafestivalen i Norrköping den 1 juli till den 4 juli 2016 gjordes en ytterligare provtagning. Mätningarna visade inga nämnvärda skillnader mot de andra provtillfällena när det gäller cannabis och amfetamin, däremot såg en ökning gällande kokain.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om