För sex år sedan blev det olagligt att använda mobiltelefon i samband med att man kör bil eller något annat motordrivet fordon och det gäller även för yrkeschaufförer.
Trots det är det många bilister som fortsätter att ratturfa, förra året bötfälldes cirka 16 000 bilister i Sverige. Bötesbeloppet är 1 500 kronor. NT:s reporter fångar snabbt några rattsurfare på bild i centrala Norrköping.
Andreas Englund är trafikpolis i Norrköping:
Vad är faran med att hålla mobiltelefonen under bilkörning?
– Man tappar uppmärksamheten. Lagen finns för att folk ska ha fokus på sin körning, säger han när vi träffar honom vid en av trafikpolisens kontrollplatser.
Är det många som bötfälls i Norrköping?
– Det går upp och ned. Vi har väl inte gjort några jättesatsningar mot det här, men det ingår den vanliga beteendeövervakningen som vi gör med både målade och civila polisbilar.
– Om vi gjorde en satsning så skulle antalet givetvis gå upp.
För att få bukt på problemen kan höjda böter vara en lösning, tror Andreas Englund.
I grannlandet Norge har bötesbeloppet ökats successivt från 1 500 kronor – som Sverige fortfarande har – och är nu uppe i 9 700 kronor.
– Det är ett jättebra exempel. I Sverige är det riksåklagaren som bestämmer bötesbeloppen. Frågan är när det ska revideras igen.
Skulle du vilja se ett högre bötesbelopp även i Sverige?
– Jag skulle kunna se en dubbling av bötesbeloppet. I nuläget har vi maxböter för fortkörning på 4 000 kronor. Kommer vi upp i de trakterna så blir det mer kännbart.
Skulle det visa sig att man orsakat en olycka och hållit på med mobilen under färd riskerar föraren även att dömas för vårdslöshet i trafik, vilket kan leda till indraget körkort.
Hur reagerar bilister som blir bötfällda?
– Många blir väldigt ångerfulla. Vi har till och med sett bilister bryta eller stampa sönder sin mobil sedan de missat skyltningar på grund av prat i mobilen och på så sätt blivit av sig körkortet.
Det finns vissa kategorier som är undantagna från lagen och får prata i mobiltelefon under körning.
– Blåljuspersonal får göra det. Helst ska vi undvika det, men ibland måste vi.
Trots att många bilister fuskar med mobilanvändandet bakom ratten tycker Andreas Englund att det finns ljusglimtar:
– Jag upplever att det allt fler bilister som svänger av på vägfickor för att prata i mobilen. Det känns bra, säger han.