Det har varit ett minst sagt intensivt år för polisen i Norrköping. Farliga föremål har hittats utomhus, kraftiga sprängningar har skett i trapphus och skott har avlossats mot lägenheter.
Senast i raden av allvarliga brott är två skjutningar som inträffade den 14 och 15 september.
Det började med att fyra skott avlossades mot en lägenhetsdörr i Hageby och dagen därpå inträffade ytterligare en skjutning, den här gången mot en lägenhet i Eneby.
Under måndagen bjöd polisregion öst in till pressträff.
Malena Grann, chef för polisregion öst, konstaterar att våldet i samhället blir alltmer hänsynslöst. Dessutom blir det vanligare med unga gärningsmän.
– Vi befinner oss i en intensiv våldsspiral där de utmaningar som samhället har att hantera blivit fler och värre, sa hon under måndagens pressträff.
Polisen vill dock poängtera att man har gjort framsteg.
Totalt sitter ett 50-tal personer häktade i länet misstänkta för grova brott, varav 25 bedöms ha kopplingar till den organiserade brottsligheten. Under förra veckan häktades nio personer i länet, varav sex personer har kopplingar till våldsvågen i Norrköping.
Tre personer har häktats för skjutningen i Hageby och i fredags häktades tre personer för fyra olika grova brott, däribland explosionen vid en entrédörr på Butgatan som inträffade i januari.
Polisen har även gjort ett stora beslag av narkotika och vapen. Bara i Norrköping har ett 30-tal beslag av vapen gjorts i år, vilket sticker ut i statistiken för hela landet.
När Jan Hofvenstam, chef för polisområde Östergötland, pratar om polisens arbete för att stoppa det grova våldet återkommer han ofta till vikten av det förebyggande arbetet.
– Utmaningen är att vi måste stoppa nyrekryteringen. Det är viktigt att det inte kommer nya personer som vill utföra de här brotten. Sedan är det viktigt att vi lyckas förhindra brotten, men om de begås måste vi klara upp dem och lagföra individer.
Vad vill du säga till de som känner sig oroliga?
– Jag förstår oron. Men de ska förstå att polisen jobbar oerhört hårt för lagföra de här individerna och för att förebygga och förhindra att nya brott begås. Det gör vi dygnets alla timmar. Det ska de veta om.
När kan man se ett stopp på det här?
– Det är svårt att säga. Jag tror att det är ett samhällsproblem som tyvärr kommer att leva kvar. Men beträffade de här brotten hoppas vi nå framgång och lagföring. Det är oerhört bra att vi under förra veckan lyckades häkta sex personer med kopplingar till våldsvågen.
Hur påverkar det här er övriga verksamhet?
– Det är klart att det påverkar den övriga verksamheten. Vi måste göra prioriteringar. Men det är också viktigt att vi ser till bredden. Att vi utreder och hjälper medborgarna på alla andra sätt som polisen är till för. Det är viktigt att vi väljer de här prioriteringarna väldigt noga.
Varför sker de här brotten just nu?
– Det kan vara strid om narkotikamarknaden och andra privata angelägenheter. Det är löst sammansatta nätverk och det kan vara splittringar i nätverken som gör att våldsbrotten blossar upp. Det är något vi följer för att kunna förhindra en kommande våldsvåg.
Hur känns det för er när det här sker? Känns det hopplöst?
– Nej, hopplöst känns det absolut inte. Jag tycker att vi har en bra prognos på många ärenden. Det är oerhört viktigt för oss.