Säkrade spår kan hjälpa brandutredningen på Skeppa

Skeppa Marin kommer flytta verksamheten till nya lokaler efter branden natten till måndag. "Vi har hållit på i 130 år och det ska inte sluta så här", säger ägaren Göran Brinkeback. Under tiden fortsätter polisens utredning, och de är säkra på att branden är anlagd.

En polisman säkrar lokalen för brottsplatsundersökning efter branden, natten till måndag. Polisen uppger att branden var anlagd.

En polisman säkrar lokalen för brottsplatsundersökning efter branden, natten till måndag. Polisen uppger att branden var anlagd.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2024-07-09 20:00

Dagen efter branden i Skeppa Marins fastighet, som både är lager och butik, säkrade ägaren Göran Brinkeback upp nya lokaler för sin personal.

– Vi kommer ligga på Koppargatan 12 vid Ingelsta och främst ska vi få igång våra tre näthandelsföretag så fort som möjligt, säger Göran Brinkeback.

Förutom Skeppa Marin driver han också Marinaman.se och Caravankungen. 

– Vi har installerat datorer i dag och vi hoppas kunna leverera våra första produkter på onsdag. Sedan ska vi kunna ha en mindre butik där längre fram. Kanske inte samma omfattning som tidigare till en början, säger den 78-årige företagaren som inte har några planer på att ge upp efter branden.

Branden som räddningstjänsten lyckades stoppa har gjort den gamla lokalen obrukbar i väntan på att polisens brottsplatsundersökning ska slutföras.

Göran Brinkeback berättar att de haft ett inbrott och en bil som försökt köra in i butiken för att stjäla varor i en smash-and-grab-kupp under de senaste åtta åren. Men inget som liknar måndagens brand.

– Jag tyckte vi haft allt som behövts för att skydda sig. Men vi har hållit på i 130 år och det ska inte sluta så här, säger Göran Brinkeback.

undefined
En polisman säkrar lokalen för brottsplatsundersökning efter branden, natten till måndag. Polisen uppger att branden var anlagd.
undefined
Efter branden på Skeppa Marin kommer ägaren Göran Brinkeback och hans företag att starta upp verksamhet i nya lokaler i Ingelsta för att hålla igång näthandeln.
undefined
Räddningstjänsten lyckades stoppa branden på Skeppa Marin. Lokalen var fortfarande intakt men rök- och vattenskadad.

Polisen efterlyser fortfarande vittnesmål eller iakttagelser i området kring Skeppa Marin. De är också intresserade av händelser som kan ha anknytning till branden.

Under tisdagen så har polisen förhört personal och säkrat bevisning som skickats till Nationellt forensiskt centrum och i sin tur till RC3 (Regionalt cypercrime center) som analyserar och går igenom den tekniska bevisningen.

– Det vi gör nu är att hålla förhör och att säkra film från övervakningen på brottsplatsen och i närområdet. Vi har tagit en del saker i beslag, säkrat spår. Vi har också fått en viss uppfattning om hur den här misstänkte förövaren har rört sig på platsen, säger Marcus Pettersson som är chef för grova brott hos polisen.

Det är inte ofta anlagda bränder hinner släckas teknisk bevisning finns kvar. Nu hoppas polisen att den ska vara i tillräckligt gott skick för att leda förundersökningen vidare.

– Vi vet ingenting om varför branden har uppstått. Om det är en person eller flera som gjort att det börjat brinna, säger Marcus Pettersson.

Men det är uteslutet att branden har kommit till av en naturlig orsak?

– Det är anlagt. Så mycket kan vi säga.

Karta: Skeppa Marin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!