Polischefen om säkerhetszoner: "Välkomnar alla verktyg"

Hageby blir historiskt. Som första område i Sverige införs nu det nya verktyget säkerhetszon – med start redan på onsdagen. "Vi hoppas kunna minska det eskalerande dödliga våldet", säger polischefen Frida Braf.

Med start onsdagen den 5 juni införs en så kallad säkerhetszon i stadsdelen Hageby. "Allra helst hade jag sett att vi inte har den lägesbild vi har med det dödliga våldet. Men nu välkomnar jag alla nya verktyg som ger oss bättre förutsättningar att minska det eskalerande våldet", säger Frida Braf, lokalpolisområdeschef Norrköping, om det historiska beslutet.

Med start onsdagen den 5 juni införs en så kallad säkerhetszon i stadsdelen Hageby. "Allra helst hade jag sett att vi inte har den lägesbild vi har med det dödliga våldet. Men nu välkomnar jag alla nya verktyg som ger oss bättre förutsättningar att minska det eskalerande våldet", säger Frida Braf, lokalpolisområdeschef Norrköping, om det historiska beslutet.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2024-06-04 20:30

På en välbesökt pressträff i polishuset berättar Frida Braf, lokalpolisområdechef Norrköping, och Jan Hofvenstam, chef för polisområde Östergötland, om det historiska beslutet om att införa säkerhetzon i Hageby.

Säkerhetszonen införs med start onsdagen den 5 juni till och med tisdagen den 18 juni. Den kan förlängas om polisen anser att det finns ett fortsatt behov. Området omsluts av Söderleden i norr, E22:an i öster, Mamregatan i söder samt skogsdungen i väster.

När den officiella delen är över får vi en egen intervju med Frida Braf.

undefined
"Vi hoppas givetvis att det här gör att vi kan minska det eskalerande dödliga våldet", säger Frida Braf.

Hur ser du på att Norrköping blir först ut i landet med att införa säkerhetszon?

– Vi har fattat beslut då vi gör bedömningen att vi tror det ger oss bättre förutsättningar att bryta den lägesbild vi har av ett eskalerande dödligt våld i Norrköping. Att vara först ut i Sverige kräver mycket av oss, men det gör det alltid när det handlar om lagstiftning. Att vara först ut innebär också att ingen har testat det, det finns inga erfarenheter från någon annan.

Är det inte ett misslyckande i sig att behöva ta till det här?

– Allra helst hade jag sett att vi inte har den lägesbild vi har med det dödliga våldet. Men nu välkomnar jag alla nya verktyg som ger oss bättre förutsättningar att minska det eskalerande våldet. Den lägesbild vi har är komplex; vi ser många unga som utför våldet, vi ser en stor geografisk rörlighet och vi ser olika tillvägagångssätt i form av skjutningar och sprängningar. 

Vad är det som fått er att agera just nu?

– Anledningen är att vi har flera pågående konflikter i Norrköping. Flera av de grova brott vi haft den senaste tiden har varit i Hageby. Nu får vi bättre förutsättningar att minska de här grova brotten.

undefined
Under peridoden 5-18 juni gäller säkerhetszonen i stora delar av Hageby.

Vad hoppas ni få ut av det här?

– Vi hoppas givetvis att det här gör att vi kan minska det eskalerande dödliga våldet. Och att allmänheten kan känna sig tryggare. Vi behöver kontinuerligt utvärdera säkerhetszonerna för att se om vi får rätt effekt av det här beslutet. 

Vad kommer det vara för skillnad att röra sig i det här området i dag jämfört med i morgon?

– En skillnad är att det kommer att finnas fler poliser i området, områdespoliser och kommunpoliser. Hagebyborna får större möjligheter att prata med oss. Vi välkomnar att ha en dialog med medborgarna. Det här innebär också att vi, utan misstanke om brott, kan besluta om att utföra kroppsvisiteringar och kontroller av fordon.

Vilka är det som ska kroppsvisiteras?

– När det gäller själva kroppsvisiteringarna så ska de genomföras utifrån flera olika parametrar – det är ingen enskild egenskap som avgör. Det handlar inte bara om ett avvikande beteende. Vi gör en samlad bedömning, exempelvis tidpunkten, underrättelseinformation och vem man umgås med.

undefined
Här är området som utgör säkerhetszonen. Från Söderleden i norr, Mamregatan i söder, E22 i öster och skogsdungen i väster.

– Kroppsvisitationerna ska vara proportionella. Vi ska vara noggranna med vårt bemötande när vi träffar allmänheten. Vi ska inte vidta fler åtgärder eller ingripanden än vad situationen kräver. 

Vad hoppas ni hitta?

– Droger, vapen, sprängmedel eller andra farliga föremål. Vi hoppas kunna lagföra, men också motverka och begränsa möjligheterna att bära vapen och andra farliga föremål.

Får ni undersöka mobiler hos dom ni kroppsvisiterar?

– Säkerhetszonerna ger oss inga nya möjligheter att kolla av mobiler. Det är samma kriterier för att besluta om beslag som tidigare. Och det spelar ingen roll om man är inne i eller utanför en säkerhetszon. 

Vad händer om man säger nej till en kroppsvisitation?

– Då agerar vi på samma sätt som utanför zonen.

Och vad innebär det?

– Att om vi gör bedömningen att visiteringen ska fullföljas så gör vi det. Det handlar mycket om hur personer agerar.

undefined
På en pressträff i polishuset på tisdagen berättade Jan Hofvenstam och Frida Braf om införandet av säkerhetszon i Hageby.

Gör ni det här för att lösa brott eller för att avskräcka?

– Vi gör det här för att förebygga att fler brott ska begås. Vi gör det här för att öka tryggheten och vi gör det för att bryta den eskalerande utvecklingen gällande grova brott.

Kommer det här att kräva mer resurser?

– Det råder sedan tidigare ett förstärkt läge i vår region.

Gör ni det här för att få mer resurser?

– Det blir samma svar där. Vi har sedan tidigare redan förstärkningar på plats. 

Är poliserna redo att klara av det här nya verktyget?

– De är informerade om att säkerhetszon införs i Hageby från och med den 5 juni, säger Frida Braf. 

Polismyndighetens beslut om en säkerhetszon får överklagas av den som anser att hon eller han har blivit drabbad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!