Är helgen den 13–14 april 2024 den mörkaste i modern tid i Norrköping? Frågan tål att ställas.
Det började med en synnerligen grov misshandel på en advokat natten mot lördag. Det fortsatte med bilbränder i Hageby, skadegörelse på ett hundratals bilar i Lagerlunda och att flera Norrköpingsbor tvingades evakuera efter att en skarp brandbomb påträffats på S:t Persgatan.
Den redan eländiga helgen avslutades med att en 16-årig pojke sköts till döds inte långt från hans bostad i Navestad på söndagskvällen.
Fem allvarliga brott inom en och samma helg.
– Jag poängbedömer inte helger på det sättet. Men vi kan konstatera att det var en väldigt svart helg i Norrköping där kriminaliteten nådde höga höjder, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).
Fridra Braf, lokalpolisområdeschef för Norrköping, sammanfattar sina tankar om den gångna helgen så här:
– Det är klart att det väcker känslor hos mig och hos mina medarbetare. Våra tankar går främst till de anhöriga, men även till andra Norrköpingsbor som direkt eller direkt påverkas. Det är oacceptabelt, vi måste arbeta med hård kraft mot den här våldsspiralen, säger hon.
Varför har det blivit så här?
– Det är en komplex situation som uppstått i Norrköping där vi har flera pågående konflikter och grupperingar som påverkar lägesbilden. Vi ser att ungdomar rekryteras av kriminella, det är en rörlig kriminalitet som pågår utanför Norrköping och även utanför landets gränser. Vi ser också att man har olika typer av tillvägagångssätt; man skjuter, spränger och eldar, säger Frida Braf.
Sedan ett par veckor tillbaka har polisen i region Öst haft förstärkning från andra regioner.
– De här förstärkningarna gör att vi har bättre resurser till att klara lägesbilden. Men för att bryta utvecklingen måste vi även ha metoder och åtgärder i samverkan med andra, både på kort och lång sikt. Vi behöver också få in fler tips från allmänheten, säger Frida Braf.
Trots de här förstärkningarna känner nog många Norrköpingsbor sig otrygga just nu?
– Jag förstår att man kan ha den känslan och att man har en oro. Från polisens sida gör vi allt vi kan för att bryta utvecklingen och motverka grova brott med full kraft, säger Frida Braf.
– Det är därför det är oerhört viktigt att polisen klarar upp de här brotten. Vi har fått en högre uppklarningsprocent och löser brott snabbare, men det tar ändå tid, säger John Andåker, chef för utredningssektionen i polisområde Öst.
– Det är viktigt att vi aldrig får känna uppgivenhet, att det här har blivit en del av vardagen. Det får vi inte acceptera, vi måste fortsätta uppmärksamma händelserna. En dag som denna är det inte lätt att säga det till medborgarna, men på sikt ser jag att vi löser det här, säger Sophia Jarl.
Hur då?
– Tillsammans med regeringen och riksdagen jobbar kommunledningen nu med hårdhandskarna på ett sätt som jag inte upplever att man har gjort tidigare. Man såg inte vidden av det här, hur de unga rekryterades till gäng och väntade alldeles för länge med åtgärder, säger Sophia Jarl.
Vad gör ni som inte gjorts tidigare?
– Kameraövervakningen är en viktig del. Vi satsar mer resurser på socialkontorets uppsökande verksamhet, vi ser till att de elever som inte är i skolan uppmärksammas. Har elever normbrytande mönster kan de flyttas. Vi ser igenom försörjningsstödet och kontrollerar vad människor med koppling till Norrköping gör på dagtid, säger Sophia Jarl.
När det gäller kameraövervakningen så ingår Norrköpings kommun i ett pilotprojekt som innebär att flera kameror kommer att sättas upp i Norrköping under året.
– I den första etappen rör det sig om ett 20-tal nya kameror. De kommer att sättas upp vid populära stråk, utsatta områden och in- och utfarter. Vi sköter olika delar, polisen sköter tekniken medan kommunen ska sätta upp kamerorna och sköta driften. Var och en ska stå för sina kostnader, säger kommundirektören Anna Selander.
Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny budget. Sophia Jarl öppnar dörren för en bred politisk lösning gällande trygghetsfrågor.
– Jag vågar påstå att majoriteten och oppositionen är överens om att prioritera tryggheten, även om vi kanske har olika vägar att nå dit. Vi får se vilka resurser vi kan vara ense om.
Oppositionsrådet Olle Vikmång (S) är inne på samma spår.
– Vi har inte råd att bråka politiskt om det här, säger han.