Polischefen om bedömningen: "Såg inte tendenserna"

Polisen möttes av våldsamma upplopp på torsdagen i Navestad och tvingades kalla in förstärkning från andra delar av landet för att hantera den eskalerade situationen. "Vi kan aldrig acceptera den typen av våld och beteende", säger Malena Grann, chef för polisregion Öst.

Malena Grann, chef för polisregion Öst.

Malena Grann, chef för polisregion Öst.

Foto: Thomas Johansson/TT

Norrköping2022-04-15 18:04

Den tänka demonstrationen och koranbränningen – på initiativ av högerextreme partiledaren Rasmus Paludan – blev aldrig av. Polisen beslutade att ställa in den allmänna sammankonsten när upplopp, bilbränder och stenkastning intensifierades på torsdagen. Motdemonstranterna uttryckte sitt missnöje mot rättsväsendet över godkännandet av Rasmus Paludans planerade aktion i Navestad.

– Det är självklart viktigt att få uttrycka sig om det som sägs under en allmän sammankomst. Men det som vi såg i Navestad var något helt annat, säger Malena Grann, chef för polisregion Öst, och medger att torsdagskvällen tog en vändning som polisen inte förutsett.

– Inför den här dagen tog vi ut de resurser utifrån den information och lägesbild som vi har haft.

Inför demonstrationen var det relativt få poliser sett till vad som skulle visa sig behövas?

– Vi får konstatera att de resurser vi avsatte först inte var tillräckliga. Vi behövde tillkalla förstärkning från övriga delar av landet.

Blev ni helt enkelt överraskade?

– Vi hade inte sett några tendenser eller hade den informationen som pekade på att det här skulle eskalera.

Som allting utspelade sig, tycker du att det är misslyckande att ni inte kunde säkra tryggheten?

– Vi är skyldiga enligt lag att skyddas allas rätt att få framföra sina åsikter vid allmänna sammankomster. Vi hade gjort en bedömning men det visade sig att händelseutvecklingen och våldet eskalerade. Vi kommer att behöva utvärdera för att se om man skulle ha gjort på något annat sätt.

I Norrköping strax efter klockan 17 inkom flera larm om bilbränder i olika stadsdelar i Norrköping. Totalt fem larm inom loppet av 20 minuter.

Var det medvetet för att ställa till det för polisen?

– Det får vi utreda. Vår bild är att våldet började i Linköping och det sedan blev en smittoeffekt till Norrköping. Men vad som ledde till vad är svårt att säga.

Polisen har fått motta kritik i området för att man godkände Rasmus Paludan tillstånd att bränna koranen.

– Yttrandefriheten är grundlagsskyddad och det krävs väldigt starka argument att neka en tillståndsansökan.

Trots en uppenbar konflikt som leder till våld?

– Det är inte min roll ha åsikter om. Polismyndigheten skyddar rätten till att framföra åsikter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!