Pojke utsattes för brutala förnedringsrån: "Ska jag dö?"

Två gånger om blev 15-åringen rånad, misshandlad och förnedrad. Allting filmades och delar spreds sedan i sociala medier. Nu ställs en 16-åring inför rätta, men hans misstänkta medhjälpare är för unga för att åtalas – då några av dem är bara tolv år gamla.

Pojken lurades till en övergiven lokal på Butängen, där han ska ha misshandlats och rånats – medan gärningsmännen filmade.

Pojken lurades till en övergiven lokal på Butängen, där han ska ha misshandlats och rånats – medan gärningsmännen filmade.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-09-22 10:00

Det var en vardagseftermiddag i början av augusti som en pappa i Norrköping ringde polisen. Han berättade att hans son just hade skrivit panikartade textmeddelanden till honom och bett om hjälp. Innan mobiltelefonen hade slagits av kunde mannen se att den befann sig på en adress på Butängen.

Polisen skickade flera patruller till platsen och upptäckte snart att en grupp ungdomar befann sig inne i en övergiven fastighet. 15-åringen som hade larmat var en av dem och han berättade snart att de fyra andra hade lurat honom till platsen och sedan rånat honom.

Pojken säger i förhör med polisen att två av angriparna, som var maskerade, hade misshandlat honom med bland annat knytnävsslag, medan två vaktade utgången och filmade. Rånarna visade också en hotfull film med skjutvapen och berättade att fler personer snart skulle ansluta.

– Jag blev ju rädd för livet. För de sa ju, när de visade den här videon, att "de här grabbarna är på väg hit, tjugo stycken", säger pojken, som berättar att han blev så rädd att han "frös till" och lät rånarna ta hans två mobiltelefoner.

– Jag kände ju att "fuck, vad händer om dom här killarna kommer? Ska jag dö, liksom? Ska dom skjuta mig?".

Först när polisen kom dit avbröts rånet och de fyra frihetsberövades.

undefined
I en övergiven byggnad på Butängen rånades 15-åringen. Bilden till höger är från förundersökningen.

De misstänkta var en 16-årig pojke, som greps och senare häktades, samt tre tolvåringar, som efter kontroll kördes hem till sina föräldrar.

Det visade sig snart att 16-åringen bara någon vecka tidigare hade gripits misstänkt för ett annat rån – mot samma 15-åring.

Den gången hade det skett utomhus i Vilbergen och offret hade där blivit angripen av 16-åringen och en 14-åring, medan en tredje pojke hade filmat.

– (14-åringen) bad mig gå ner på knä på marken. Därifrån gav han mig flera sparkar. De tryckte ner mig med händerna, så jag låg ner på marken. De fortsatte med sparkar och slag. (16-åringen) tog på sig handskar och slog mig i ansiktet, säger offret i förhör.

Han rånades också på kläder, en klocka och ett par hörlurar – och tvingades även att pussa på gärningsmännens skor. Filmen spreds sedan i sociala medier.

undefined
En dryg vecka före rånet på Butängen hade 15-åringen blivit rånad utomhus i Vilbergen. Bilden är från ett annat sammanhang.

Den utsatte 15-åringen tror att rånet i Butängen var en hämnd för att han hade anmält det första rånet och han har i förhör kunnat peka ut i princip alla inblandade.

16-åringen har åtalats för två fall av rån – och ställs på måndagen inför rätta i Norrköpings tingsrätt – men de fem misstänkta medhjälparna är alla under 15 år och därmed inte straffmyndiga.

De har dock förhörts av polisen, men har berättat helt olika historier, där bara en har medgett något ansvar.

Den åtalade 16-åringen har helt nekat till brott. Vid rånet i Vilbergen säger han att han inte ens var på platsen och vid Butängen-rånet menar han att en av "vakterna" stod för allt våld.

Förutom offrets egna vittnesmål har polisen även säkrat gärningsmännens filmer, där man anser sig ha identifierat 16-åringen vid båda brotten. Vid rånet i Vilbergen kunde också två kompisar till offret peka ut medhjälparna.

Flera av de hörda personerna berättar samtidigt att det före rånen hade funnits anklagelser mot 15-åringen själv, om att han hade betett sig illa mot en yngre tjej. Exakt vad han skulle ha gjort verkar oklart, men pojken säger själv att han även två gånger tidigare hade blivit angripen och då fått "käftsmällar".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!