Pojkar lurades i fälla och rånades av sina "vänner"

Pojkarna var hembjudna till en kompis, men blev i stället knivrånade och tvingades lämna ifrån sig dyra kläder. Nu åtalas tre tonåringar för rånet.

"Vännerna" lurade med pojkarna till ett skogsparti, där de blev knivrånade på dyra märkeskläder. Bilden är från ett annat sammanhang.

"Vännerna" lurade med pojkarna till ett skogsparti, där de blev knivrånade på dyra märkeskläder. Bilden är från ett annat sammanhang.

Foto: Vidar Ruud/TT

Norrköping2021-06-02 08:30

Det var en sen kväll i juli förra året som händelsen inträffade. Två pojkar, 15 och 16 år gamla, gick då hem till en nyfunnen bekant för att umgås.

I lägenheten i centrala Norrköping fanns då ett flertal personer och pojkarna säger i förhör att de först blev ombedda att gå in i ett sovrum, innan en annan gäst frågade varför de satt därinne. I efterhand har pojkarna funderat på om tanken var att råna dem redan där.

I stället skedde det hela på vägen hem, berättar dem. Pojkarna blev då övertalade att följa med till ett skogsparti i närheten och röka hasch innan de gick hem.

De berättar att kompisen med lägenheten där drog fram en kniv och krävde att få några dyra märkeskläder som pojkarna hade på dig. Även en annan kille från lägenheten hade med sig en kniv och en tredje ställde sig demonstrativt i vägen, så att de inte kunde komma därifrån.

Den ena pojken tvingades därför lämna över en tröja och en väst, medan den andre fick ge upp en tröja, ett bälte och ett halsband. Först efter detta tilläts de gå hem.

Pojkarna var rädda och skärrade efter händelsen, men när den enes mamma fick höra vad som hade hänt så ringde hon polisen. I förhör berättar den ene att han efteråt framförallt känner sig lurad.

"Jag är arg på att de låtsades vara våra vänner och sedan att de drog fram knivar och robbade (rånade) oss", sade han i förhör.

Eftersom offren kände gärningsmännen kunde de snabbt peka ut två av personerna som de menar utförde rånet. Efter lite pusselläggning fick polisen också fram ett tredje namn.

Dessa tre – som själva var 15, 16 och 17 år gamla vid tidpunkten – åtalas nu för rån. Alla tre har nekat till brott, men har lämnat lite olika historier om var de befann sig under kvällen och huruvida de känner varandra och offren.

Deras historier motsägs dock delvis av andra vittnesmål och övrig bevisning. I 15-åringens telefon hittades till exempel en bild på offren tagen inne i lägenheten. På den har han fällt in texten "vi alla ska robba dem" och lagt in pilar till offren och skrattgråtande emojis.

På onsdagen ställs de tre inför rätta i Norrköpings tingsrätt. En av de misstänkta, 16-åringen, åtalas även för en stöld, då han ska ha stulit 30 paket cigaretter, till ett värde av cirka 1 700 kronor, från en matbutik i Söderköping i november 2019. Han nekar även till detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!