Planen: Ett nytt parkområde längs med Strömmen

Planerna för det gamla fängelset rymmer inte bara bostäder och kontor – utan även ett nytt parkstråk längs med Motala ström.

I byggplanerna för gamla Norrköpingsanstalten finns ett nytt parkstråk längs med Strömmen.

I byggplanerna för gamla Norrköpingsanstalten finns ett nytt parkstråk längs med Strömmen.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2022-05-17 05:00

Vi har tidigare skrivit om fastighetsägaren Riksbyggens omfattande planer för det gamla fängelset. På samhällsbyggnadsnämndens sammanträde den 19 maj föreslås politikerna klubba igenom ett nytt planuppdrag för kvarteret och närliggande kvarter.

Riksbyggens planer är att omvandla fängelset till 150–220 nya bostäder och kontor. Det gamla planprogrammet omfattar även restaurang/kafé samt ett nytt parkstråk. Genom planområdet pekas ett nytt allmänt grönstråk ut, samt ett nytt gång- och cykelstråk. 

undefined
I byggplanerna för gamla Norrköpingsanstalten finns ett nytt parkstråk längs med Strömmen.

– Det här är något vi får titta på eftersom det finns ett parkstråk utpekat i översiktsplanen, säger Julia Stenström Karlsson, enhetschef detaljplanering, vid Norrköpings kommun.

Kommer parken att bli öppen för alla?

– Det är en av sakerna vi ska titta på och se om det går att lösa, säger Julia Stenström Karlsson.

Kommunen har en tät dialog med övriga fastighetsägare i området. Totalt är det drygt fem hektar placerat mitt i Norrköpings tidigare industriella hjärta, avgränsat av Motala ström i söder, Folkparken i väst och Drags industribyggnader i öst.

Det rör sig om totalt tio fastigheter, varav kommunen äger fem av dem. Övriga ägare är Riksbyggen, Holmen Vattenkraft AB, Magnussons fastigheter, Kettab och Norrköpings pastorat.

undefined
Norrköpingsanstalten ska enligt planerna omvandlas till bostäder, kontor och restaurang/kafé.

Fängelseverksamheten i Norrköpingsanstalten lades ner 2013. Ett planprogram antogs redan 2015, men planerna blev vilande på grund av flera utredningar rörande kulturmiljön. Vid platsen konstaterades nämligen en yngre och en äldre begravningsplats vilket gjorde att Riksbyggen behövde tillstånd för att göra ingrepp i fornlämning.

Tillstånd beviljades inte – ett domslut i kammarrätten fastslog att begravningsplatsen inte fick flyttas. Efter det beskedet har Riksbyggen ritat om sina byggplaner

– Då det legat vilande så vill vi nu inleda ett nytt planuppdrag. Det är ju ett mycket spännande läge vi pratar om, säger Julia Stenström Karlsson.

När kan det börja byggas?

– Det kan ju ske först när detaljplanen antas av samhällsbyggnadsnämnden. Preliminärt hoppas vi det kan ske år 2024, säger Julia Stenström Karlsson.

Fängelset som togs i bruk i slutet på 1700-talet är en viktig del av Norrköpings historia. Fängelset började som ett så kallat Spinnhus, ett kvinnofängelse, som var strategiskt placerat intill stadens textilfabriker där fångarna deltog i produktionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!