Då och nu
Vad skall hända med Kungsgatan? Kanske inte så mycket för tillfället sett till bebyggelsen, även om regelbundna rapporter pekar ut den som en av de gator där Norrköping historiskt sett har haft störst problem med luftföroreningar. Som brev på posten följer politiska utspel om att något borde göras för att skapa frisk luft.
Ändå påminner Kungsgatan av i dag snarare om rena idyllen jämfört med i början av 1980-talet när NT, i en granskning, beskrev den som en "smutsig bakgata för genomfartstrafik med många förfallna hus och fula rivningstomter".
Därav frågan. Vad skall hända med Kungsgatan?
När den svartvita bilden, "Då-bilden", togs i februari 1981 stod Kungsgatan mycket riktigt inför stora förändringar. Gatan skulle breddas, rustas upp och mycket av den gamla, slitna bebyggelsen på båda sidor skulle bytas ut. Nytt liv helt enkelt. NT ägnade ett helt uppslag åt utvecklingen och tittade framåt med viss förankring i dåtiden. Ur artikeln:
Det är för övrigt mer än 20 år sedan man började tala om att bredda gatan. Och då räknade man faktiskt med en fyrfilig genomfart någon gång i framtiden.
Men numera tycks man ha lagt fyrfilsplanerna på is och jobbar med ett tvåfilsalternativ. Men den bredd man vill ha gör det fullt möjligt att vid behov längre fram göra om vägen till en fyrfilig variant.
Två kvarter dominerar "Då-bilden". Kvarteret Spetsen till vänster och kvarteret Kapellhorvan till höger.
Kapellhorvan brukar sägas vara Kungsgatans äldsta kvarter och var namngivet redan 1729. Namnet fick det efter S:ta Gertruds kapell, det hospitals- eller sjukhuskapell som fanns på platsen under medeltiden. Just hit var även den medeltida fattigvården förlagd. I grannkvarteret Mjölnaren påträffades, i samband med arkeologiska utgrävningar för en del år sedan, medeltida gravar som kan vara kopplade till S:ta Gertruds kapell. Ordet "horva" betyder annars avröjd tomt.
Husen i kvarteret Kapellhorvan byggdes 1861. Här hade Lidbergs järnhandel länge sina lokaler och på 1940-talet låg Hulterströms charkuteri här. Därefter Sundströms färghandel. I de lokalerna finns numera ICA Strömmen. Annars är mycket sig likt i fråga om bebyggelse jämfört med för 40 år sedan.
Kvarteret Spetsen har genomgått en större förändring. Något som NT förutspådde i reportaget 1981 om framtidens Kungsgatan. "Enligt vad NT erfarit, så är tanken den, att man, då det är dags för breddning, river fastigheterna utmed själva Kungsgatan. Därefter rustar man upp fasaderna på de bakomliggande industrifastigheterna som bedöms vara i ett bra skick", hette det i texten.
När Kungsgatan så småningom breddades på 1980-talet revs mycket riktigt huset som då rymde Kungs Radio TV AB. Firman, som startades 1941 av Runo Westerberg, låg på Kungsgatan 42 fram till 1985 när flytten till det nuvarande läget på Trädgårdsgatan 4 skedde.
Huset hade byggts 1831 och där hade bland annat den kommunala arbetsförmedlingen sina lokaler på 1910-talet medan Wahlbecks konditori kom något senare och erbjöd sina kunder bakverk från 1940-talet. Nu har Skatteverket sitt kontor i kvarteret medan puben och sportbaren The Cromwell House har samma geografiska position som Kungs Radio TV tidigare hade.
The Cromwell House utlovar "genuin engelsk pubmiljö".
Lika genuint engelskt som Oliver Cromwell´s House i engelska Ely är det naturligtvis inte. Där, i hjärtat av grevskapet Cambridgeshire, talar vi om samma böljande, grönskande och idylliska engelska landsbygdsmiljö som vi svenskar har lärt oss att älska via "Morden i Midsomer". Det finns flera Cromwell´s House runt om i världen, inte bara på Kungsgatan, men det är bara korsvirkeshuset i Ely som är det riktiga.
Och därmed är vi, plötsligt, i England.
Den forne brittiske statschefen Oliver Cromwell bodde i huset i Ely under delar av sitt liv under 1600-talets första hälft och familjehemmet, där köket härstammar från 1215, är numera basen för turistverksamheten i trakten med bland annat guidade rundturer på menyn.
När BBC genomförde omröstningen om de största britterna genom tiderna, kom Oliver Cromwell på tionde plats. Han ledde upproret mot kungahuset och som befälhavare för sitt egenhändigt skapade New Model Army (nej, inte rockbandet) besegrade han kung Karl I vid Naseby i juni 1645 och satte därmed effektivt stopp för kungahusets absoluta makt.
Och med kungen är vi tillbaka där vi startade – på Kungsgatan.