Kriminalvårdens nya anstalt blir bara större och större

Kriminalvårdens nya anläggning i Norrköping fortsätter att växa. Om vi räknar med häktet ska det enligt upphandlingskraven finnas totalt 1 100 platser. Anstalten ska också utrustas för att klara av de mest riskfyllda intagna.

Här ska det nya fängelset byggas i Norrköping. Kriminalvården söker nu efter entreprenörer som vll bygga och en hyresvärd. Enligt upphandlingskraven ska det finnas möjlighet för 1100 anstaltsplatser.

Här ska det nya fängelset byggas i Norrköping. Kriminalvården söker nu efter entreprenörer som vll bygga och en hyresvärd. Enligt upphandlingskraven ska det finnas möjlighet för 1100 anstaltsplatser.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-07-18 05:00

Nyheten i korthet

  • Kriminalvårdens planerade anläggning i Norrköping ökar i storlek, med totalt 1 100 platser inklusive häktet, för att tillgodose ökande behov.
  • Anläggningen byggs för säkerhetsklass 2, men förbereds för att kunna uppgraderas till säkerhetsklass 1, vilket innebär att den kan ta emot de mest riskfyllda fångarna.
  • Kriminalvården siktar på att öppna den nya anläggningen 2029 och ha den i full drift vid årsskiftet 2030/2031.

Först gick vi från 200 till 400 platser. Nu har vi gått från 400 till 1 100. Kriminalvårdens kommande anläggning i Norrköping blir bara större och större.

Anläggningen ska uppföras på en nybildad fastighet strax norr om Norrköping, längs med E4:n. Inför etableringen söker Kriminalvården en hyresvärd och en entreprenör som ska förvärva fastigheten och bygga anstalten.

Enligt det upphandlingsdokument som upprättats framgår det vad som krävs av de entreprenörer som är intresserade av att lämna anbud. I nuläget planeras för en anläggning som ska bestå av cirka 400 anstaltsplatser för män. Men anstalten måste också kunna växa:

"Byggnadernas placering på tomtmarken ska möjliggöra en ökning med ytterligare cirka 500 anstaltsplatser", står det i handlingen.

undefined
Den nya anstalten i Norrköping växer. Från början planerades 200 platser – men nu ska den byggas för att kunna ta emot 1 100 intagna inklusive det nya häktet.

Då den nya anläggningen även inrymmer ett nytt häkte med ungefär 150 bostadsrum landar vi alltså på cirka 1 100 platser. Christoffer Sunesson, enhetschef på fastighetsavdelningen vid Kriminalvården, förklarar utvecklingen.

– Det ökade behovet hör ihop med de reformer som just nu genomförs. Det vore dumt av oss att i samband med den här upphandlingen inte se över möjligheterna för en större anläggning, säger han.

Som vi tidigare rapporterat har Kriminalvården i sin analys av framtidens behov av anstalter och häkten kommit fram att det 2034 behövs cirka 27 000 platser i häkten och på anstalter. I skrivande stund finns det 9 000 platser.

I upphandlingsdokumentet står det också att det behövs lokaler på drygt 97 000 kvadratmeter. Utgångspunkten är cirka 200 bostadsrum där varje rum ska kunna beläggas med två intagna. När det gäller häktet så handlar det om cirka 150 bostadsrum där 20 procent av rummen ska kunna beläggas med två intagna.

undefined
Anstalter med säkerhetsklass 1, som den i Hall, är anpassade för de mest riskfyllda intagna.

Svenska fängelser är indelade i tre säkerhetsklasser, där klass 1 är den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter. Den nya anstalten i Norrköping byggs för säkerhetsklass 2 – men i upphandlingen framgår det att anläggningen ska förberedas för att kunna klassas upp till säkerhetsklass 1.

Därmed får Norrköping en anläggning motsvarande de sju anstalterna i Sverige med säkerhetsklass 1 – exempelvis Hall och Kumla – där de mest riskfyllda fångarna sitter.

– Det enda som är beslutat i nuläget är en anstalt med säkerhetsklass 2 och 400 platser. Ingenting är klart i övrigt. Det är många delar vi måste titta på, som ekonomin – vi pratar om en kostnad på 8–10 miljarder kronor. Och hur löser man exempelvis infrastrukturen, vägar och vatten, vid en så stor anläggning?, säger Christoffer Sunesson.

undefined
"Det ökade behovet hör ihop med de reformer som just nu genomförs. Det vore dumt av oss att i samband med den här upphandlingen inte se över möjligheterna för en större anläggning", säger Christoffer Sunesson, enhetschef på fastighetsavdelningen vid Kriminalvården.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) har kommunen haft fördjupade samtal med Kriminalvården under det senaste året och hon välkomnar utvecklingen.

– Vi är positivt inställda till att de nu går ut på upphandling med betydligt fler anstaltsplatser än de vi gemensamt planerat för tidigare. Norrköping är en kommun där det finns vilja, kompetens och driv för att etablera en sådan verksamhet. 

I nuläget är det oklart hur mycket personal som behövs på den nya anstalten. Men klart är att kompetensförsörjningsfrågan blir en viktig pusselbit.

Hur arbetar kommunen i praktiken för att klara av kompetensförsörjningen?

– Vi som kommun har redan tillsatt en grupp som tittar på vilka olika former av kompetens som kan behövas på en kriminalvårdsanläggning. Vilka möjligheter finns det för människor som i dagsläget inte är så attraktiva på arbetsmarknaden att ställa om? Vilka typer av gymnasier, universitet och vuxenutbildning är aktuella?

– När det gäller högre utbildning på universitetet så har vi och Kriminalvården resonerat runt valbara fördjupningskurser sista terminen på socionomprogrammet. Det kan också bli aktuellt att profilera delar av utbildningen i Norrköping mot just kriminalvård och brottsbekämpning.

undefined
"Är man kriminell ska man låsas in och Norrköping kommer få en ny, högteknologisk, modern och säker anstalt", säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Sophia Jarl ser det växande fängelset som ett resultat av den kriminalpolitik som regeringen för.

– Den gör att allt fler kriminella blir dömda och får straff bakom fängelsemurar. Det är ett oerhört viktigt arbete som vi med all kraft vill delta i. Det handlar inte bara om att göra Norrköping tryggare utan att bidra till hela Sveriges trygghet. Är man kriminell ska man låsas in och Norrköping kommer få en ny, högteknologiskt, modern och säker anstalt.

Kriminalvårdens mål är att den nya anläggningen ska kunna öppna 2029 och vara i full drift vid årsskiftet 2030/2031.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!