Planen efter skadegörelsen: Oljud ska hålla unga borta

Kommunen tänker nytt i kampen mot skadegörelse och vandalism. Planen är att testa myggliknande ljud som irriterar ungdomar.

Skadegörelsen på Mosstorpskolan uppgifick under förra året till 410 000 kronor. Siffran för Söderportens skola är 250 000 kronor och Ektorpsskolan 200 000 kronor.

Skadegörelsen på Mosstorpskolan uppgifick under förra året till 410 000 kronor. Siffran för Söderportens skola är 250 000 kronor och Ektorpsskolan 200 000 kronor.

Foto: Rikard W Larsson

Norrköping2020-04-23 18:00

Vi har nyligen rapporterat om problem med skadegörelse i Skärblacka. På Mosstorpskolan landade notan för bland annat krossade rutor på 900 000 kronor för tre år. Och i Svärtinge upplever boende att skadegörelsen har eskalerat.

Även Tamburinens förskola i Klockaretorpet fick för lite sedan nästan alla fönster sönderslagna. Och i Eneby har skolorna gjort utskick till alla vårdnadshavare efter misstanke om att barn försökt sätta eld på en dörr till Enebyskolans idrottshall.

I dag har kommunen väktare som åker på larm och platser där skadeanmälningar gjorts. Dessutom finns kameror på flera skolor, exempelvis Enebyskolan, Navestadsskolan och Borgsmoskolan. Men det är svårt att få tillstånd för att filma utomhus.

– Problemet är att vi bara får filma mot fasaden. Då ser man en sten komma mot rutan, men vi vet inte vem som har kastat den, säger Peter Lyrander, kommunens säkerhetssamordnare.

Men nu hoppas man att ett myggliknande ljud kan bli effektivt i kampen mot stökiga ungdomar. Ljudet i den engelska uppfinningen "Mosquito" har en hög frekvens och stör ungdomar, men hos dem över 25 år är hörseln ofta så mycket sämre att det inte uppfattas. Ljudet aktiveras av rörelse och ha olika räckvidd, som minst 5-6 meter.

– Ljudet är helt ofarligt, men det upplevs obehagligt och gör att ungdomarna går någon annanstans, säger Peter Lyrander.

– Vi tittar på systemet som har prövats i Stockholm och Skåne. Verkar det effektivt ska vi testa om det är något för oss.

Förhoppningen är att börja med Mosquito på Mosstorpskolan, och om försöket faller väl ut kan det sedan provas på flera platser med problem.

– Vi blöder så mycket pengar att det är värt att prova. Systemet är billigt och kostar inte mer än en krossad ruta. Men innan vi drar igång i Skärblacka ska vi kontakta skolan, boende och polisen.

– Självklart ska vi inte ha det här på platser där vi har kvällsaktiviteter, och det ska vara på objekt som ligger lite avsides från annan bebyggelse.

En annan teknisk lösning som Peter Lyrander vill se i Norrköping i framtiden är talade meddelanden via kameraövervakningen. Operatören kan då till exempel säga: ”Du i röd jacka, vänligen avlägsna dig från fönstret”.

– Tekniken finns redan och ska ha en god förebyggande effekt. Det är bra om vi behöver avbryta något, till exempel barn som anlägger en brand, och särskilt på skolor som det tar tid för väktaren att åka till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!