Planen: Du ska kunna flyga till Arlanda från Norrköping

Ett mellanting mellan taxiflyg och linjetrafik för inrikes resor – i elflygplan. Det är det nya konceptet som Norrköpings flygplats nu presenterar.

Ett mellanting mellan taxiflyg och linjetrafik för inrikes resor. Så saluför Norrköpings flygplats den nya satsningen som kommer att vara fullt utvecklad senast 2030.

Ett mellanting mellan taxiflyg och linjetrafik för inrikes resor. Så saluför Norrköpings flygplats den nya satsningen som kommer att vara fullt utvecklad senast 2030.

Foto: Calle Slättengren

Norrköping2023-11-08 05:00

– Det här är ett sätt att nå målet enligt Parisavtalet som säger att inrikesflyget ska vara fossilfritt 2030, säger Svante Swärd Rudström, affärsutvecklare på Norrköping Airport.

Nyligen skrevs ett avtal med det tyska flygbolaget Flyvbird som kommer att erbjuda resor i niositsiga elflygplan. Norrköpings flygplats är den andra flygplatsen i världen som det tyska bolaget satsar på.

Varför har de valt just Norrköpings flygplats? 

– Flygplatsens ledning jobbar hela tiden för att ta flyget in i framtiden och nu har vi fått till ett avtal, säger Svante Swärd Rudström.

undefined
Ett mellanting mellan taxiflyg och linjetrafik för inrikes resor. Så saluför Norrköpings flygplats den nya satsningen som kommer att vara fullt utvecklad senast 2030.

Men det är inte bara själva elflyget som är det nya. Konceptet gör det möjligt att resa på ett nytt sätt från flygplatsen genom så kallad on demand-flygning, där resenärernas önskemål och behov styr rutterna. 

– Det är ett mellanting mellan linjetrafik och taxiflyg, där resenärerna förbokar sina flygningar efter behov. Tidtabellen sätts sedan ihop efter det. På så sätt blir det en dynamisk tidtabell. Det går fortare än att åka bil och tåg och ska kosta ungefär lika mycket, säger Svante Swärd Rudström.

I praktiken innebär konceptet att det kommer att finnas ett eller fler flyg stationerade på Norrköpings flygplats, redo för avgång till exempelvis Arlanda efter önskemål. Men det kan också finnas resenärer som ska till Örebro, Västerås och Kalmar. Samtliga resenärer kan då få åka med på samma rutt. Den planeras utifrån hur deras förbokade tider ser ut.

– De som är mer flexibla när det gäller ankomst till sin destination betalar mindre än den som måste åka direkt till sin destination. Det blir också billigare för de resenärer som har flera dagar att spela på, säger Svante Swärd Rudström.

Det kommer också att finnas möjlighet för nya resenärer att gå ombord där planen landar. 2025 är tanken att de första linjeflygningarna ska vara i gång från Norrköpings flygplats. Men då med ett vanligt traditionellt flygplan.

– Det är för att bearbeta marknaden och trimma in pris och rutter. Några år senare är tanken att elflygplanen ska vara i drift, förklarar Svante Swärd Rudström.

Det tyska flygbolaget Flyvbird utvidgar nu sin flotta med 25 nya elflygplan, för att kunna möta efterfrågan.

undefined
Enligt Svante Swärd Rudström, affärsutvecklare på Norrköping Airport, kommer kostnaden för priset att vara konkurrenskraftiga i förhållande till bil och tåg.

Och om marknaden inte är redo för det här sättet att resa? 

– Genom den här satsningen skapas behoven. Det blir ett regionförminskande – du kan dagpendla till ditt jobb.

Vad kan en resenär komma att få betala?

– Enligt flygbolaget är det i dagsläget en affärshemlighet. Ambitionen kommer dock att vara att erbjuda ett konkurrenskraftigt pris i förhållande till bil och tåg.

Vad innebär det ekonomiskt för flygplatsen, vinst eller ökade kostnader?

 – Det blir inga extra kostnader för oss. Vi köper ingen tjänst. Det är en förfrågan från flygbolaget. Vi kommer dock att ta betalt för de tjänster vi utför, precis som i dag, där vårt arbete är att leverera infrastruktur så att man ska kunna förflytta sig på ett snabbt sätt. 

– Miljömässigt ser vi däremot en vinst i och med att vi kommer att ta bort bilar från vägen och avlasta övrig infrastruktur.

Många linjer har ju lagts ner genom åren från just Norrköpings flygplats. Vad är det som säger att det här kommer att fungera?

– För att det handlar om elflyg, som gynnar miljön. Vi måste vi vara med och vidga oss. 

Finns det inga nackdelar som du ser?

– Nej, jag ser möjligheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!