Det rör på sig ute vid Marviken. Den här hösten har vi kunnat rapportera om att det planeras för ny kärnkraft då det brittiska bolaget Rolls Royce SMR vill bygga två till fyra mindre kärnkraftsreaktorer som ska producera el och värme. Även Swedish Biofuels vill etablera sig i området genom en fabrik som ska tillverka hållbart flygbränsle.
Nu lanseras nästa etableringsprojekt i Marviken; iPower Group har skrivit ett så kallat LOI (Letter of intent) med Copenhagen Atomics om fossilfri elproduktion.
Vad innebär det här i praktiken?
– Vi ska tillsammans med Copenhagen Atomics ta kontakt med samtliga relevanta myndigheter och söka tillstånd för en anläggning vid Marviken. Om allt går bra så kan vi ha en demonstrationsanläggning på plats 2025, säger Niclas Adler, vd för iPower Group och grundare av Marviken Smart Energy Cluster.
Vad exakt gör Copenhagen Atomics, förklara för en lekman?
– Det handlar om en helt ny teknik för hur man ska använda energin som finns kvar i kärnavfall ifrån existerande kärnreaktorer. Genom att använda Thorium så kan man utvinna det energiinnehåll som finns i det bränsle som nu ligger i mellanförvaring. Kärnavfallet blir mindre farligt och kan förvandlas till bränsle som används för att driva reaktorer, säger Niclas Adler
Det danska företaget är nöjda med det samarbetsavtal som tecknats.
– Partnerskapet markerar en viktig milstolpe för förverkligandet av framtidens energilösningar. Genom att kombinera våra styrkor och resurser kan vi ta kärnkraftsteknologi och bränslelösningar till nästa nivå och skapa en hållbar och trygg energiframtid för kommande generationer, säger Mads Steenberg, vd för Copenhagen Atomics, i ett pressmeddelande.
Hur stora är de här reaktorerna?
– De ryms i en hög 40 fots container, som är tolv meter lång, säger Niclas Adler
När kan etableringen vara på plats?
– Vi siktar som sagt på att en demonstrationsanläggning på plats 2025. Därefter är avsikten att bygga ut till en storskalig industriproduktion.
Hur många arbetstillfällen pratar vi om?
– Det är svårt i nuläget att säga något om det, men det kommer ju att behövas både anställd personal och ett stort antal leverantörer av tjänster.
Hur stor är investeringen?
– Det är en stor investering. Copenhagen Atomics har påbörjat en större kapitalinförskaffning.
Det är tre stora projekt på gång, varav Rolls Royces kärnkraftsreaktorer kommer kräva en stor yta. Får allt plats ute i Marviken?
– Absolut. Det finns gott om utrymme. Vi bygger ett stort energiklusterlandskap med plats för flera aktörer. Tanken är ju att företagen ska samverka med varandra. Vi ska ansvara för hela energiåtervinningsprocessen och producera fossilfri el, säger Niclas Adler.
Norrköpings kommun är ingen direkt samarbetspartner i de här etableringarna i Marviken, men när det gäller frågor som rör exempelvis infrastruktur så behöver kommunen vara med på ett hörn.
– Jag ser stora möjligheter i samarbetet med kommunen. Min uppfattning är att hela politiken tydligt står bakom fossilfri elproduktion i kommunen, säger Adler.
Som vi tidigare berättat har ett annat av Niclas Adlers bolag stämt Norrköpings kommun för de valde att bryta samarbetet kring den planerade Skärgårdsstaden i Marviken.
– Vi har inte fått något datum för förhandling än. Det verkar finnas mycket att göra vid Norrköpings tingsrätt, konstaterar Niclas Adler.