Pendling till Krokek återupptas

Den 12 juni ska det gå att åter pendla på periodkortet till och från Krokeks station. - Bara vi kommer överens med SJ blir det så, säger Staffan Johansson, Östgötatrafiken.

I dag kan man inte pendla från Krokek. Kaj Fransson, före detta kommundelsnämndsordförande är besviken över att möjligheten drogs in förra sommaren. Nu vågar han inte riktigt tro att pendling blir möjligt från sommaren.

I dag kan man inte pendla från Krokek. Kaj Fransson, före detta kommundelsnämndsordförande är besviken över att möjligheten drogs in förra sommaren. Nu vågar han inte riktigt tro att pendling blir möjligt från sommaren.

Foto:

Norrköping2005-03-29 04:00
När stationen i Krokek öppnade för trafik sommaren 2000 innebar det att man kunde pendla på länstrafikkortet till och från stationen.
- Det tog 16 minuter in till stan från Krokek. Helt perfekt, minns Kaj Fransson, en gång i tiden kommundelsnämndsordförande i Krokek.
- Uppgifter från SJ säger att antalet resenärer var 89 000 på ett år på sträckan Krokek-Kolmården. Men sommaren 2004, vid tidtabellbytet, blev det stopp för att åka på länstrafikkortet. Jag förstår inte hur man tänker eftersom det ju satsats 18 miljoner på att öppna stationen igen, tillägger Kaj Fransson.

Protest
18 kronor per resenär subventionerades varje resa med SJ till och från Krokek med. Indragningen hänger samman med att landstinget backade ur. Östsam hade kommit in i bilden, som trafikpolitiskt ansvarig. I båda sitter alltså politiker från bland annat Norrköpings kommun.
Eftersom folk måste ha chansen att åka kollektivt till och från Kolmården satte Östgötatrafiken, på kommunens begäran, in bussar.
Miljöpartiet protesterade mot indragningen.
- I budgetförhandlingarna för 2005 med socialdemokraterna drev vi genom att det ska gå att åka på länstrafikkortet igen när tidtabellen byts i sommar, berättar Stefan Arrelid (mp).

Östsams fråga
- Hur det blir kan man ju undra, säger både han och Kaj Fransson.
- Jag har stött på frågan flera gånger i kommunledningen. Men kommunen avgör inte frågan utan Östgötatrafiken. Samtidigt "köper" landstinget trafiken medan Östsam har det trafikpolitiska ansvaret. Det bör väl vara hos Östsam bollen ligger, säger Stefan Arrelid. Kaj Fransson instämmer.
-Tjänstemän och politiker i Norrköping har försökt få Östsam att ta i frågan, men utan framgång hittills, säger Roland Leonardsson, trafikplanerare i Norrköpings kommun.
Han tillägger att kommunen nyss (dagarna före påsk) lämnat en beställning på pendelresor från Kolmården mot färdbevis till Östgötatrafiken.
Staffan Johansson, driftsansvarig vid Östgötatrafiken, bekräftar och tillägger, att beställningen inte gäller resor med skolkort.
- Vi får nu förhandla med SJ om ett avtal om tidtabell så att pendlarna kan börja åka igen från Krokek den 12 juni i sommar..
- Tyvärr kommer Norrköpings skattebetalare att få betala för dubbla system i ett år. För busstrafikavtalet till Kolmården gäller till sommaren 2006, säger Roland Leonardsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om