Det är runt nollan och det blåser snålt. Vid Navestad rullar två polisbilar in. Sen stannar en bil från säkerhetstjänsten. Och sen stannar ytterligare några bilar. Presskommunikatörer och journalister samlas runt moderatledaren Anna Kinberg Batra. En man från Söderköping vågar sig fram och ställer några frågor. Det tas en bild på honom och moderatledaren.
– Jag vill träffa polisen och medborgarna och höra deras bild av verkligheten. Det är viktigt för mig, säger hon.
Någon frågade vilken verklighet som egentligen visas när ett helt pressuppbåd finns i hasorna på oppositionsledaren? Anna Kinberg Batra säger själv att det är alla olika bilder som måste sammanvägas. Det handlar om människorna hon möter. Yrkesmännen och väljarna. Det är utifrån deras frågor och erfarenheter som hon själv måste fundera.
Jonas och Jonas är två områdespoliser som fungerar som hennes guide. De beskriver Navestad som ett område med problem. Hur de kan få stenar kastade emot sig när de kommer på plats.
– Så länge vi inte är här är det lugnt. När vi kommer ut brukar det börja. Det är inga tonåringar som kastar stenarna. De är oerhört lättkränkta, säger en av poliserna.
Mycket av besöket handlar om trygghet och hur den ska bli bättre i så kallade utsatta områden. Mer resurser till polisen är ett svar på frågan för många politiker. Polisens möjligheter att ingripa är en annan fråga. I ett inslag i Rapport beskrev polisens ställföreträdande lokalområdeschef i Rinkeby, Jörgen Olsson, frustrationen.
– Det har pratats en hel del om skärpta straff för vapenbrott. Vi poliser tycker att det går alldeles för långsamt, sa han.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) svarade att en ny skärpt vapenlag kommer till sommaren. Anna Kinberg Batra är skeptisk.
– Menar regeringen allvar med att stärka polisen så borde det synas i budgeten som kommer. Vi får väl se, sa hon.
UNHCR efterlyste i början av förra året bättre integration i Sverige för att bekämpa ökad främlingsfientlighet. Organisationen oroas för att flyktingar, deras boenden och böneplatser är måltavla för hatbrott. Anna Kinberg Batra delar organisationens analys. Integrationen är ett av svaren för att komma åt främlingsfientligheten.
– En av personerna jag har träffat i dag hade tydliga främlingsfientliga åsikter. Men när man börjar tala med personen är det tydligt att många egentligen ser integrationen som problemet. Vägarna in i samhället har blivit sämre och det oroar många, säger Anna Kinberg Batra.
Så integration och jobb är lösningen för att komma åt främlingsfientligheten?– Sverige måste hålla ihop. Tappar människor hoppet håller inte Sverige ihop. Därför måste vi göra det enklare för människor som står utanför att komma in i samhället, säger hon.
Anna Kinberg Batra är uppenbart trött på att tala om Sverigedemokraterna. Samtidigt säger hon att hon var beredd på diskussioner när hon öppnade för samtal med partiet.
– Jag tycker att det har varit för mycket taktik och positioneringar. Det har varit för få frågor om politikens innehåll. Jag tycker att det är dags att tala om innehållet nu. Vi kan inte avstå från att lägga fram de förslag som behövs av rädsla för hur andra partier skulle rösta.