Boende: "Politiker har inte lyssnat ett dugg på oss"

Vänsterpartiet låter länsstyrelsen avgöra om vindkraftverken norr om Simonstorp kan bli verklighet. Deras besked innebär att planerna fortfarande lever.

Katrina Lindström och Lars Wallström tycker att de inte blivit lyssnade på och är oroliga för vad det kommer att betyda ekonomiskt för de som blir berörda.

Katrina Lindström och Lars Wallström tycker att de inte blivit lyssnade på och är oroliga för vad det kommer att betyda ekonomiskt för de som blir berörda.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2022-06-16 07:30

Vänsterpartiet tog hela våren på sig att ta ställning i frågan om man anser att kommunen ska använda sitt veto mot Holmens föreslagna vindkraftssatsning i Klintaberget norr om Simonstorp. Efter diskussioner både internt i partiet och med Holmen och närboende i området landade de till slut i att säga nej till att kommunen ska använda sitt veto, vilket i så fall hade omöjliggjort satsningen i området.

V vill nu i stället att länsstyrelsen ska pröva etableringen. Nicklas Lundström (V) poängterar att en etablering av en vindkraftspark av den här storleken inte är en lätt fråga. Men han menar att elpriserna och energibristen snart kommer att slå mot hela ekonomin och mot både privatpersoner och företag.

– Det grundläggande är att vi behöver mer elproduktion. Norrköping producerar bara en femtedel av den el vi konsumerar i kommunen. Det kommer inte vara långsiktigt hållbart, vad det gäller våra elpriser för företag, industrier och privatpersoner. Det gäller även företag som vill komma hit, jag tänker närmast på Northvolt som valde att inte etablera sig här. Hur mycket ström vi har i Östergötland och Mellansverige är en viktig faktor.

undefined
Nicklas Lundström (V), är tydlig med att Östergötland behöver mer elproduktion.

Ni har varit i kontakt med närboende i det aktuella området. Vad säger de?

– Att de inte vill ha vindkraft där och det har jag förståelse för. Stora infrastruktursatsningar påverkar närområdet. Vi kommer att fortsätter att kämpa i riksdagen för en skarp lagstiftning som ger ekonomisk kompensation både till bygden och till de som bor närmast. Det är vår övertygelse att de flesta, också i riksdagen, ser behovet av att det går snabbt, för att klara den klimat- och energikris vi bara har sett början av. En ny lag ska också gälla redan beslutad vindkraft som det här projektet.

Vi har tidigare skrivit om Lars Wallström och Katarina Lindström som för snart 20 år sedan flyttade till Ljungdalen, utanför Simonstorp. Även om de senaste planerna innehåller färre vindkraftverk än de tidigaste skulle de fortfarande bli högst berörda av ett bygge.

– Politiker har inte lyssnat ett dugg på oss och framförallt inte tagit hänsyn till de fakta som finns kring energiproblem och miljö. De argument som de har tyder på att de inte förstår vad det handlar om egentligen. Den andra delen för oss är huruvida vi boende drabbas ekonomiskt, med bland annat sänkta fastighetsvärden. Vi har grannar som försökt att ta lån för att utveckla sin verksamhet och de har blivit nekade av banken för att värdet på fastigheten har sjunkit, säger Lars Wallström.

– Vad gäller ekonomisk ersättning finns det i dagsläget ingen policy. Politiker som inte utnyttjar sitt veto i det här läget tar också på sig ett ansvar att det här ska ske.

undefined
Katrina Lindström och Lars Wallström tycker att de inte blivit lyssnade på och är oroliga för vad det kommer att betyda ekonomiskt för de som blir berörda.

Nils Ringborg är talesperson för Holmen.

– Det handlar om ungefär hälften av de vindkraftverk som fanns i den ursprungliga planen. Vi ser samma problemställning som Vänsterpartiet gör, kring hur vi ska hantera både elförsörjning och jobb i framtiden, samt de utmaningar som industrin har med att ställa om till fossilfri energi.

Hur ser ni på en eventuell ersättning för de som bor nära?

– Vi behöver ett nationellt regelverk och en lagstiftning kring hur det ska hanteras. Det finns olika uppfattningar om hur reglerna ska se ut och det pågår en utredning om det som tillsatts alldeles nyligen. Det är viktigt att man får samma krav och normer på vad som gäller i Östergötland som på andra platser.

undefined
Nils Ringborg är Holmens talesperson när det gäller vindkraftsprojekt i Östergötland.
Vetorätt Vindkraft

Länsstyrelsen tar hänsyn till ansökningar ur miljöbalkens perspektiv. Kommunen har möjlighet att säga nej till en etablering, även om länsstyrelsen kommer fram till att den är lämplig.

M, SD och L har meddelat att de säger nej till etableringen. De har tillsammans 39 mandat i kommunfullmäktige.

C, S och KD har sagt ja till etableringen. De har tillsammans 36 mandat.

MP:s tre mandat räcker inte för att väga över åt något håll. Därmed är det Vänsterpartiets sju mandat som avgör frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!