Päronträdet som stod pall för rivningsvågen är nu borta

Päronträdet mitt i city överlevde 1970-talets rivningsvåg. Men förtätningen av innerstaden och 198 studentbostäder kapade till slut trädet. "Nu är päronträdet tyvärr nedtaget", säger Lisa Nyström på samhällsbyggnadskontoret.

Kvarteret utan träd i väntan på att det nya studentboendet ska färdigställas.

Kvarteret utan träd i väntan på att det nya studentboendet ska färdigställas.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2022-03-17 18:00
undefined
Den gamla mjölkcentralen revs när Domusvaruhuset behövde växa. Bilden togs i februari 1970 och i bakgrunden skymtar ett av de träd som stod kvar.

Päronträdet på Repslagaregatan/Kristinagatan, från början en del av en innergård i centrala Norrköping, har nu burit frukt för sista gången.

För ett par veckor sedan påbörjades byggandet av studentbostäder på kvarteret Ankarstocken 17. Det blev det definitiva slutet för trädet som kan ses på bild i samband med rivningen av den gamla mjölkcentralen på 1970-talet, då det gjordes för att säkra varuhuset Domus, tillväxt.

Men knappt 50 år senare kom slutet för det ovanligt placerade fruktträdet.

Norrköpings kommun skickade 2019 in ansökan om att ta bort 19 alléträd. Detta för detaljplanen och byggandet av Gamla Staden 1:2, där Whass Förvaltning AB först uppförde 28 lägenheter framför P-huset.
Ansökan var också förberedande inför de 198 studentlägenheter på Ankarstocken 17, som nu ska uppföras av Studentbostäder Norden AB.

undefined
Trädet överlevde rivningsvågen i centrum under 1960-1970-talet. Men när det skulle byggas studentlägenheter och innerstaden förtätades, blev det slutet för päronträdet på kvarteret Ankarstocken.

I ansökan var päronträdet omnämnt och markerat på skisserna men ingick inte i biotopskyddet.

– I och med att det inte stod i en allé, utan var ett solitärt träd gör att det lever under lite andra regler. Då har det inte samma starka skydd som gäller för alléträd. Just i det här fallet gjorde man bedömningen att intresset att bygga studentbostäder var viktigare än intresset att behålla de här träden, säger Adam Bergner, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

undefined
Lisa Nyström, samhällsbyggnadskontoret konstaterar att päronträdet var praktiskt svårt att ha kvar i samband med nybyggnationen i centrum.

Kommunen har redan ersatt de biotopskyddade träden med nyplanteringar på Kristinagatan, Repslagaregatan samt Ståthögaleden vilket var ett krav från länsstyrelsen. 

– Det kommer finnas en innergård, så det finns en grönyta innanför huskroppen. Men päronträdet var svårt ha kvar. Men vi på kommunen hade gärna sett att det stått kvar, säger Lisa Nyström på samhällsbyggnadskontoret.

undefined
Kvarteret utan träd i väntan på att det nya studentboendet ska färdigställas.

Det nya studentboendet omfattar i sin helhet närmare 4 300 kvadratmeter boarea. Det är Studentbostäder Norden AB, SBS, som genom Ride Entreprenad AB bygger fastigheten. Bygget är planerat att vara klart vid kommande årsskifte.

– Nyproduktionsprojekt kommer att bli ett lyft för Norrköping då vi nu tillsammans med SBS utvecklar ett campus centralt i staden. Det är roligt att se en fastighetsägare som svarar för studenternas behov och önskemål samtidigt som hållbarhetsaspekterna finns med från första stund, säger Sebastian Schönström, VD Ride Group AB i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!