Hos Bingostallet på Slottsgatan möter Lena Gustafsson och Veronica Andersson upp i spellokalen med plats för 350 personer.
– Läget är mycket, mycket allvarligt. Vi pratar om 73 stängda veckor innan uppstarten i augusti. Föreningarna (Kaskad, Norcopensarna, Hageby IF och Smedby AIS, NT:s anm) kan inte räkna med några pengar till verksamheterna när intäkterna som kommer in idag i praktiken går till lokalhyran. Som alla förstår får det ekonomiska konsekvenser för klubbarna, säger Lena.
Veronica Andersson förklarar att uppskattningsvis 30 procent av spelarna har hittat tillbaka till bingon efter sommaren.
– Vi gör vad vi kan för att tänka på säkerheten med avstånd mellan borden och handsprit till alla besökare som vill ha. Jag gissar att medelåldern hos oss är 50–70 år. Under nedstängningen för coronapandemin har vi förlorat ett tiotal trogna bingospelare som gått bort.
Håkan Fridén, Norcopensarna, berättar att föreningslivet står inför stora utmaningar när överskottet från bingon minskar.
– Det gäller att hitta nya inkomstkällor, till exempel arrangemang och tävlingar, när föreningslivet nu sakta drar igång. Vi hoppas också på fler medlemsavgifter i höst. Samtidigt har vi varit duktiga på att minska klubbens utgifter, förklarar han.
Jenny Lundholm är verksamhetschef på City-Bingo i stan som ägs av 15 föreningar – men spelar för totalt ett 30-tal – som får intäkter. City-Bingo valde att ha öppet med restriktioner under pandemin.
– Vi fortsätter med maximalt fyra spelare per bord och högst 40 personer i lokalen. Konceptet har varit lyckat, resultatet har försämrats för alla inblandade, men det viktigaste är ändå att vi har överlevt, utvecklar hon och "spritar" ett bord
Jenny Lundholm berättar att intäkterna går upp och ner men att allt inte behöver vara styrt av lön och pension.
– Det är "svajigt". Ibland är det jättebra, andra dagar riktigt dåligt i kassan. Fast jobbet är tacksamt. Kollegorna och många som spelar regelbundet hos oss är underbara. Bingo är lika mycket social gemenskap som ett spel att vinna pengar i, säger hon.
När vi tittar förbi en vardag mitt i veckan börjar det dra ihop sig till förmiddagens första spel.
– Bingo är roligare och mer vinstgivande än trav och tips. För mig kan jag få 200 kronor att räcka ett par timmar och sedan går jag hem. Jag spelar ett par gånger i veckan. Bingo är kul, säger en herre med sportkeps.
Rakt över lokalen sitter en äldre kvinna och placerar rutinerat tio spelbrickor på dataskärmen. Vi kan kalla henne Ulla.
– Jag har spelat i mer än 50 år och gör det regelbundet som pensionär. Igår gick jag 1 100 kronor i vinst på dagen och vann ytterligare 300 kronor på kvällen. Min man följer aldrig med – han säger att han skulle somna härinne, utbrister hon.
"Ulla" poängterar att pengarna hon eventuellt spelar bort inte är hela världen. Hon låter förstå att hushållsekonomin är god.
– Det är ju inte familjens alla matpengar jag spelar för. Jag har råd att förlora ett par tusenlappar i månaden ifall det blir så.
Varför spelar du?
– Bingo är ett roligt tidsfördriv. I och med chansen att vinna pengar blir det också spännande. Medan mannen är ute och promenerar i Vrinneviskogen går jag iväg och spelar bingo i ett par timmar. Men ska vi plocka lingon följer jag med.