1971 tog Sveriges Riksdag beslut om åttatimmarsdagen i arbetslivet. Sofi Holmin Fridell, ersättare i kommunfullmäktige i Norrköping för Feministiskt Initiativ, tycker att det är dags att det tas ett nytt beslut om arbetstidförkortning.
– På sikt vill vi ha sextimmarsdag i arbetslivet. Det är en reform för att människor ska orka mer. Men också en reform för jämställdhet. Vi tror att en förändringen är en förutsättning för att hushållen ska kunna dela lika på hemarbetet, säger hon.
Att Norrköping har en hög arbetslöshet jämfört med städer av ungefär samma storlek ser hon delvis som ett utslag av historien. Den gamla arbetarstaden har haft svårt att hävda sig i nya tider. Hon tror på att fler kan dela på jobben som verkligen behövs. Sextimmarsdagen ger möjlighet till det, menar hon.
– Sen tror jag på utbildning. Vi föreslår höjda studiebidrag så att fler kan utbilda sig. Det gynnar Norrköping som får fler människor med fler möjligheter, säger hon.
Men finns det någon majoritet för kortare arbetstid? Trenden är väl snarare att vi ska jobba mer och längre?– Nej, det finns ingen majoritet i dag. Men Vänsterpartiet och i viss mån Miljöpartiet talar om det. Jag tror att att det är en nödvändig reform, säger hon.
Men är inte kostnaden för hög?– Den erfarenhet som finns av arbetsplatser med kortare arbetstid visar på ökad effektivitet, nöjdare medarbetare och mindre sjukfrånvaro, säger hon.
En del hävdar att invandringen till Sverige är det som kommer att lösa den svenska välfärden. Med en åldrande befolkning kommer invandringen att bli det som bemannar dagens bristyrken. Yrken inom till exempel vård och omsorg, hantverksyrken och pedagogiska yrken. Sofi Holmin Fridell ser invandringen som en möjlighet för Sverige.
– Det finns problem i dag som måste lösas. Vi tycker att den asylsökande borde få läsa SFI under asylprocessen. Det skulle gå snabbare att etablera sig när en väl fått asyl om en då redan kan språket. I dag är etableringen för långsam. Det kan ta flera år innan man är redo för arbetsmarknaden, säger hon.
Sofi Holmin Fridell och Feministiskt Initiativ vill att mer pengar i det offentligas budgetar styrs om till offentlig sektor med vård och omsorg. Det handlar om att uppgradera yrkena.
– Det är bristyrken och lönerna är låga. Här behövs lönerna höjas för att fler ska känna sig lockade att jobba här. Det är absolut nödvändigt för att vi ska lösa välfärden och skapa mer jämställda löner, säger hon.