Misstänkte mördaren häktas – efter mordet i Norrköping

De två män som greps efter mordet på Nygatan häktades på fredagen. Men vilka de misstänkta är doldes av rättsväsendet, som sekretessbelagt alla uppgifter som kan avslöja männens identitet.

Det var här, på Nygatan, som mannen hittades svårt skadad. Hans liv gick inte att rädda.

Det var här, på Nygatan, som mannen hittades svårt skadad. Hans liv gick inte att rädda.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-08-16 09:33

Det var sent på måndagskvällen som larmet gick. Polisen, ambulans och räddningstjänsten ryckte ut till en plats på Nygatan, i kvarteret mellan Kungsgatan och Korsgatan, och kunde där hitta en svårt skadad person.

Personen fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda och polisen inledde en jakt på den person – eller de personer – som orsakat mannens död. Bara ett par timmar senare greps en man i 20-årsåldern och en knapp timme efter det en man i 30-årsåldern.

Den yngre av dem misstänktes för mord och den äldre av dem för medhjälp till mord och de anhölls på tisdagsmorgonen. På fredagen valde åklagaren Michelle Stein, som leder förundersökningen, att begära dem häktade.

Den yngre av dem är fortfarande misstänkt för mord och han häktades på fredagen av Norrköpings tingsrätt. Den äldre av dem häktades, i linje med åklagarens yrkande, misstänkt för grovt vapenbrott.

Mycket mer fick vi inte veta under fredagen. Männens identiteter är sekretessbelagda av Norrköpings tingsrätt, så vi har därmed inte kunnat undersöka om männen varit misstänkta, åtalade eller dömda för brott tidigare.

– Då det finns risk för att anhöriga kan drabbas eller råka ut för lidande så kvarstår sekretessen, sa rådmannen Magnus Dahlberg efter att mannen i 30-årsåldern häktats.

Volkan Yesil, som försvarar den äldre mannen, hävdar att hans klient inte är skyldig till grovt vapenbrott.

– Han förnekar bestämt inblandning i det här, säger han.

Ändå greps han natten mot tisdag, varför då?

– Det är tyvärr ingenting som jag kan kommentera.

Är han bekant med offret eller den andre mannen, som är misstänkt för mordet?

– Det är heller inget som jag kan säga något om i nuläget.

Har din klient koppling till kriminella gäng? Har han tidigare domar mot sig?

– Det kan jag inte kommentera.

Hur ser du på att rätten gör bedömningen att han ska häktas?

– Jag hade självklart hoppats på en annan utgång. Men jag hoppas rätten och eller åklagaren gör en annan bedömning vid omhäktningen om fyra veckor.

Den mordmisstänkte mannens advokat Gustaf Sundfelt avböjde att prata med oss, enligt hans klients instruktioner. Klart är dock att mannen förnekar brott.

Åklagaren Michelle Stein sa så här i ett pressmeddelande efter förhandlingarna:

– Nu fortsätter utredningsarbetet med att vi håller fler förhör och genomför tekniska undersökningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!