Plexiglasen är borta sedan i höstas, men i och med den nya pandemivågen stängs nu framdörrarna på bussarna i länet, som ett sätt att förbättra arbetsmiljön för busschaufförerna.
– Det är Östgötatrafiken som har öppnat upp för det här beslutet, att transportföretagen får bedöma det själva, säger Ola Lindvall, platschef på Transdev, som kör huvuddelen av kollektivtrafiken i Norrköpings tätort.
– Vi har beslutat att stänga framdörren, fortsätter han.
Men nu visar det sig att Östgötatrafiken själva är tveksamt till om åtgärden kommer att minska den allmänna smittspridningen.
– Bussarna är byggda för att resenären ska gå på fram och av bak. Det flödet är ur min amatörepidemiologiska uppfattning kanske bäst. Så man inte går på där folk ska gå av och står i vägen för varandra, säger Östgötatrafikens operative chef Mattias Näsström och fortsätter:
– En tillfälligt mindre dålig lösning. Men ur ett förarperspektiv så får man ha respekt för att det kan vara problematiskt.
Nu när smittotalen har stigit på grund av omikronvarianten har nya rekommendationer utfärdats av Folkhälsomyndigheten och regeringen från den 12 januari. Vuxna bör helst välja andra sätt att resa än kollektivt, de ombeds undvika rusningstrafik och bör använda munskydd när det inte är möjligt att hålla avstånd till andra resenärer. Men bussbolagen har ingen beslutanderätt när det gäller avstånd och skyddsmask. De kan inte neka någon som inte bär ansiktsmask att få åka med.
– Det är nästan enbart upp till den enskilde individen, säger Mattias Näsström.
Östgötatrafiken uppmanar därför arbetspendlare att undvika resor i rusningstrafik. En förskjutning på 15–20 minuter kan vara tillräckligt, då vissa tider och avgångar är mer använda än andra.
– Men vi har förståelse att många har en tid att passa och då kan det vara svårt att undvika de tider som det är mer trängsel, säger Mattias Näsström.
Någon större oro visade inte resenärerna över att resa kollektivt i början på veckan.
– Jag är vaccinerad två gånger och jag har inga problem. Det känns tryggt, jag är inte orolig, säger Mariam Saliba som använder munskydd om det skulle bli trångt när hon åker kollektivt.
Gymnasietjejerna Vanessa Mouche, 16 år och Gabriella Kassab, 18 år, är på väg till skolan. Båda är vaccinerade, ingen av dem använder munskydd. De har heller inte drabbats av covid-19.
– Ibland kan det vara lite trångt, säger Vanessa.
– Egentligen inget jag tänkt på men jag tycker inte att det varit något problem för oss, säger Gabriella.
Ellie Ginsberg från Linköping är en av få med munskydd då hon kliver på spårvagnen på väg till sin API-plats.
– Jag känner en viss oro att bli smittad när jag åker, därför använder jag munskydd när jag reser, säger studenten.
Joel Eriksson kliver av samma spårvagn och ska byta till tåg till Katrineholm inför arbetsdagen.
– Annars har jag munskydd. Idag reser jag med en begränsad grupp människor som är mina arbetskamrater. De träffar jag dagligen så jag känner mig ändå lugn. Dessutom reser jag under lågtrafik, säger 19-åringen.
Hanna Hedlund är ensam påstigande på väg ut mot Kolmården. Även hon reser under lågtrafik på förmiddagen. Något Östgötatrafiken rekommenderar.
– Om det brukar vara mycket folk använder jag munskydd, berättar hon.