Sjukhusets turbulens skapar oro hos födande kvinnor

Turbulensen på Vrinnevisjukhusets kvinnoklinik skapar oro hos födande kvinnor. En hårt belastad personal och stängda vårdplatser gör att kvinnor kan tvingas föda i andra städer. "Vad gör jag om jag föder i bilen?", säger Hanna Pantzar som är beräknad att föda om mindre än två veckor.

Hanna Pantzar väntar sitt andra barn. Situationen på Vrinnevisjukhusets Kvinnoklinik gör att hon känner en oro inför förlossningen.

Hanna Pantzar väntar sitt andra barn. Situationen på Vrinnevisjukhusets Kvinnoklinik gör att hon känner en oro inför förlossningen.

Foto: Hedda Jarhall

Norrköping2024-07-05 05:00

Vi har tidigare berättat om situationen på Vrinnevisjukhusets Kvinnoklinik. Personal på avdelningarna förväntas till viss del utföra arbetsuppgifter de är ovana vid. Situationen på avdelningarna har även gjort att cheferna på Kvinnokliniken frånsade sig sitt miljöansvar då de inte ansåg sig kunna ta ansvar för medarbetarnas hälsa.

Regionen har dessutom försökt få personalen att senarelägga sina semestrar utan framgång. I stället har antalet vårdplatser reducerats och patienter hänvisas till andra sjukhus vid hög belastning.

undefined
Turbulensen hos Kvinnokliniken har skapat en oro hos kvinnor som väntas föda barn under sommaren.

Turbulensen på Kvinnokliniken har skapat en oro hos kvinnor som väntas föda barn under sommaren. En av dem är Hanna Pantzar som är beräknad att föda om mindre än två veckor.

– Man är redan ett emotionellt vrak i slutet av graviditeten. Jag och många andra känner en oro inför förlossningen och det här bygger på den oron ytterligare, säger hon.

undefined
"Det är svårt att förbereda sig för sin förlossning när man inte vet var man ska ta vägen", säger Hanna Pantzar som är beräknad att föda om mindre än två veckor.

Hanna Pantzar har sedan tidigare en dotter som snart är fyra år. Hon berättar att hon har en bra erfarenhet av förlossningsvården på Vrinnevisjukhuset sedan tidigare.

– Jag vill gärna behålla känslan jag fick under förra förlossningen. Den här graviditeten har jag haft ett annat lugn men tyvärr spär den här situationen på oron.

Hon syftar på beskedet hon har fått hos barnmorskan, men även läst sig till i media, att hon kan tvingas föda i närliggande städer om Vrinnevisjukhusets platser är upptagna.

– Det är svårt att förbereda sig för sin förlossning när man inte vet vart man ska ta vägen. Jag vet ju att det alltid finns en chans att förlossningen är full, men jag känner mer oro den här sommaren, säger hon.

Hon förklarar att det bästa vore om hon fick reda på innan var hon skulle föda för att kunna planera bättre. Nu är hon i stället ovetandes om var hon kommer att föda sitt andra barn.

– Även om jag får plats på Vrinnevi känns det jobbigt att veta att det är ansträngt där och jag hoppas att patientsäkerheten kan upprätthållas som den ska.

undefined
"En lugn och stressfri miljö där man kan känna en trygghet att barnmorskorna är utvilade och att man vet var man ska". Så beskriver Hanna Pantzar den optimala förlossningsvården.

"En lugn och stressfri miljö där man kan känna en trygghet att barnmorskorna är utvilade och att man vet var man ska". Så beskriver Hanna Pantzar den optimala förlossningsvården.

I nuläget ser läget annat ut på Vrinnevisjukhusets förlossningsavdelning. Brist på personal och vårdplatser på förlossningen gör att barnmorskor står inför en bedömning om och var födande kvinnor ska åka eller om de kan stanna i Norrköping.

Har du ändå en förståelse för att situationen ser ut som den gör?

– Jag förstår absolut barnmorskornas situation och stressen de måste känna. Men jag tänker att förlossningen är så grundläggande att man borde kunna spara på något annat. Barnet kan ju inte vänta, säger Hanna Pantzar.

undefined
Hanna Pantzar väntar sitt andra barn. Situationen på Vrinnevisjukhusets Kvinnoklinik gör att hon känner en oro inför förlossningen.

Kommer du att förbereda dig annorlunda med tanke på situationen?

– Jag kommer förbereda mig praktiskt genom att till exempel kolla upp var sjukhusen i de närmaste städerna ligger och planera hur lång tid det kan ta att åka dit, säger hon och fortsätter:

– Jag har även blivit tillsagd att ringa så fort värkarbetet startar eller vattnet går för att de ska kunna bedöma vart jag ska ta vägen.

undefined
"Det kan vara bra att vara mentalt förberedd på att man kan hänvisas till andra sjukhus. Men det kommer bara att ske om det är fullt på sjukhuset och kvinnan är i ett stabilt skede", säger Tobias Ekenlie, centrumchef för Barn- och kvinnocentrum på Region Östergötland.

Tobias Ekenlie, Centrumchef för Barn- och kvinnocentrum på Region Östergötland, säger att kvinnor inte behöver känna en oro inför förlossningen. Han betonar att Vrinnevisjukhuset kommer att erbjuda en trygg och säker förlossning för alla.

Han säger att enstaka personer däremot kan behöva föda barn på ett närliggande sjukhus. Men att det bara kommer att ske om personen är i ett tryggt och stabilt skede där transporten inte utgör någon risk.

– Det kan vara bra att vara mentalt förberedd på att man kan hänvisas till andra sjukhus. Men det kommer bara att ske om det är fullt på sjukhuset och kvinnan är i ett stabilt skede, säger Tobias Ekenlie och fortsätter:

– Det här är inget unikt för den här sommaren utan vi har alltid en lägre bemanning på sommaren vilket gör att den här situationen kan uppstå.

I slutet på förra veckan hävdes övertidsblockaden från Vårdförbundet och ett avtal skrevs. Det blir därmed enklare för förlossningsvården att hantera frånvaro framöver då personal kan erbjudas övertidsersättning, menar Tobias Ekenlie.

– Jag förstår att det är väldigt viktigt för våra medborgare att känna en trygghet i att vi kan erbjuda en säker förlossning. Vi kommer att kunna säkerställa en god bemanning och patientsäkerhet i sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!