Original Gangsters och Asir slåss om makten

Flera av dem som är inblandade i det gängkrig, som var på väg att blossa upp i Norrköping för ett par veckor sedan, har kopplingar till Original Gangsters och det nystartade kriminella gänget Asir.

Norrköping2007-09-03 04:00
- Det finns motsättningar mellan de här grupperna av olika skäl. Men jag tror inte att de tar till vapen enbart på grund av sin gängtillhörighet. Flera av dem som är inblandade tillhör, eller vill tillhöra, de här organisationerna, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.

Bas i Norrköping
I Göteborg har fejden mellan Original Gangsters och Asir lett till flera allvarliga brott. Förra veckan greps tre medlemmar i den kriminella grupperingen Asir när de misshandlade och knivskar brodern till Denho Acar, Original Gangsters ledare, i ett brottsdrabbat område på Hisingen i Göteborg.
Asir har tidigare haft sin bas i Uppsala och Norrköping, men har under 2007 visat ökat intresse för att etablera sig i Göteborg.
Det skriver Lasse Wierup i Dagens Nyheter och på hemsidan svenskmaffia.se som startats sedan boken gav ut.
Ledare för Asir är Süyar Gürbüz, Uppsala. Han är grovt kriminell och för två år sedan stod det klart att han var Asirs främste företrädare.

Häktad medlem i Asir
- Det är framför allt inom kriminalvården som de har vuxit, kanske som sköld för intagna mot andra fängelsegäng, säger Lasse Wierup.
Den 34-åring, som sitter häktad i den stora vapenhärva som Norrköpingspolisen håller på att nysta upp, är medlem i Asir. Han är också en av de 100 som finns med på Rikskriminalpolisens targetlista över personer i den kriminella gängmiljön som är mest prioriterade att gripa.
34-åringen är tidigare dömd till fem års fängelse för ett grovt rån som begicks utanför Sala den 3 augusti 1998 och fälld för dråpförsök på en man som knivskars på krogen Underbar två dagar tidigare, den 1 augusti 1998. Sommaren 2005 dömdes han bland annat för vapenbrott och utpressningsförsök mot en blomsterhandlare i Örebro.
Aftonbladet har tidigare hävdat att Asir är ett kriminellt nätverk som består av fundamentalistiska muslimer, som bildats på landets fängelser.
- Vi ser folk med den beteckningen på våra fängelser, men det rör sig inte om några fundamentalistiska muslimer. Det har vi väldigt få av i fängelserna. De är kriminella helt enkelt, säger Christer Isaksson, säkerhetschef på Kriminalvårdsstyrelsen.

Frodas i massmedias ljus
Han berättar att antalet personer med nära eller lös koppling till kriminella nätverk har ökat på anstalterna under senare tid. Men kriminalvårdsstyrelsen, som numera har en underrättelsetjänst som kartlägger och analyserar det som händer på fängelserna, vill av principiella skäl inte berätta något om de kriminella nätverken.
- Det är kontraproduktivt att gå ut och berätta om dem i media. Fängelsegäng och andra kriminella gäng frodas och växer när de får uppmärksamhet. Deras rekryteringsbas ökar ju mer man skriver om dem.
Vilka som är huvudmän i vapenhärvan i Norrköping, där för närvarande fem personer sitter häktade och en nyligen släppts, är fortfarande oklart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om