Orden efter beskedet: "Här kan kommunen hamna riktigt i skiten"

Ett ideologiskt vägskäl står för dörren. De privata alternativen ska öka. En upphandling av driften för ett antal gruppboenden och serviceboenden är klubbad och en utredning om upphandling om drift och lokaler av äldreboenden är sjösatt. "Det är bra för verksamheten och brukarna", säger kommunalrådet Patrik Palm (M).

"Vi tänker att det faktiskt är bra för alla om det finns flera olika alternativ och utövare", säger Patrik Palm (M), kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

"Vi tänker att det faktiskt är bra för alla om det finns flera olika alternativ och utövare", säger Patrik Palm (M), kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2024-06-24 05:00

Nyheten i korthet

  • Norrköpings kommun planerar att privatisera drift av åtta grupp- och serviceboenden, enligt kommunalrådet Patrik Palm (M). Beslutet är baserat på Borgerlig samverkans politiska program 2022-2026.
  • Privatiseringen möter kritik från oppositionen. Andreas Bohlin (S) anser att det inte skapas någon ökad valfrihet och Nicklas Lundström (V) uttrycker oro för boendes inflytande och säkerhet.
  • Utredning pågår även om möjligheten att upphandla drift och lokaler för äldreboenden, vilket kan få större konsekvenser, enligt kritiker. Palm (M) menar att risker kommer att undersökas noggrant.

I sitt politiska program är Borgerlig samverkan, med stöd av SD, tydliga. I uppdragsplanen till vård- och omsorgsnämnden (VON) lyfter man fram valfriheten inom vården och omsorgen som en viktig politisk inriktning. Nu gör man allvar av den viljeinriktningen.

undefined
Gruppbostaden Klingsbergsgatan 30 med 6 platser är ett av de boende som kommunen nu ska upphandla för privat drift.

På det senaste sammanträdet i vård- och omsorgsnämnden togs beslutet att upphandla driften av åtta olika boenden med sammanlagt 23 platser inom gruppbostad och 64 platser inom servicebostad som drivits i kommunal regi sedan starten.

Kommunalrådet Patrik Palm (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, ser ingen stor dramatik i beslutet som han menar har föregåtts av ett gediget utredningsarbete.

– Det finns inga uppenbara risker för verksamheten. Skulle det vara dåligt för verksamheten skulle jag inte genomföra det. Det är inte så att det går före allting. Vi tänker att det faktiskt är bra för alla om det finns flera olika alternativ och utövare, säger han.

Någon uppenbar ekonomisk fördel eller nackdel har inte identifierats. I handlingarna hänvisas till Borgerlig samverkans politiska program 2022–2026 där det framgår att den kommunala konkurrensen ska minska, vilket kan göras genom att vård- och omsorgsnämnden konkurrensutsätter flera kommunala verksamheter.

Kan man kalla det för ett ideologiskt beslut?

Patrik Palm värjer sig delvis för frågan.

– Man kan säga det och lite ligger det kanske i det, men jag tycker att det lika mycket handlar om synsätt och vana. Vi tror ju att det är bra och det är därför vi gör det. Kanske är det ideologi till viss del, men vi gör inte privatiseringen för sakens skull.

undefined
"Kanske är det ideologi till viss del men vi gör inte privatiseringen för sakens skull", säger Patrik Palm (M), kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
undefined
Gruppbostaden Vilbergsgatan 110 med 5 platser ska upphandlas för privat drift.

Han jämför också med Linköping där socialdemokrater och moderater styr tillsammans. Grannstaden har en betydligt högre grad av privata utförare både inom LSS (Lagen om stöd och service) och äldreboenden.

– Innebär det att S i Linköping har en annan ideologi än S i Norrköping? Dessutom gjordes det sådana här upphandlingar även förra mandatperioden som också fallit bra ut för alla.

undefined
"Jag kan förstå privatiseringar där det skapar marknadseffekter och det skapar mångfald. På boendesidan får man inte den effekten utan bara en privat huvudman", säger oppositionsrådet Andreas Bohlin (S).
undefined
Gruppbostaden Egnahemsgatan 13 med 6 platser är ett av de boenden som kommunen nu vill upphandla för privat drift.

Kritiken från oppositionen i Norrköping är dock hård. Både när det gäller det beslutade upphandlingen av LSS-boenden och planerna på upphandling av lokaler och drift av äldreboenden.

– Det politiska programmet ser privatiseringar som ett självändamål och det är en spännande formulering att kommunalt driven omsorg ska ses som konkurrens. Då kanske man inte har förstått varför vi har vård och omsorg överhuvudtaget. Det är inte för att någon ska tjäna pengar på det utan för att människor ska må bra, säger oppositionsrådet Andreas Bohlin (S) som beskriver upphandlingen av LSS-boenden som "fullkomligt meningslös".

– Man vinner ingenting på det. De säger att de vill få till en ökad valfrihet, men det uppstår inga nya platser någonstans så det finns ingenting att välja mellan. Jag kan förstå privatiseringar där det skapas marknadseffekter och det skapar mångfald. På boendesidan får man inte den effekten utan bara en privat huvudman, säger han.

undefined
"Det är bisarrt att hävda kommunal konkurrens när det gäller välfärden. Kommunernas själva grunduppdrag är ju att bedriva välfärd", säger Nicklas Lundström (V).
undefined
Serviceboendet Ljuragatan 147-149 med 12 platser ska upphandlas för privat drift.

Nicklas Lundström (V) är inne på samma linje.

– Det är bisarrt att hävda kommunal konkurrens när det gäller välfärden. Kommunernas själva grunduppdrag är ju att bedriva välfärd. För mig säljer man ut fungerande kommunala boenden, inklusive dem som bor där, till privata bolag. De boende har ingenting att säga till om och vet ingenting om hur verksamheten blir, säger han.

Att det också ska utredas förutsättningar för upphandling av lokaler och drift för äldreboenden kan få ännu större konsekvenser, menar kritikerna. I dag är kommunens policy att äga eller ha förstahandskontrakt på de fastigheter där det bedrivs särskilt boende för äldre (Säbo), oavsett om utövaren är privat eller kommunal.

– Här kan kommunen hamna riktigt i skiten. Om ett privat bolag går i konkurs eller bestämmer sig för att använda fastigheten till något annat kan vi plötsligt sakna hundratals Säbo-platser i Norrköping, säger Nicklas Lundström.

– När man upphandlar drift kan vi ju alltid kliva in själva och ta över om det uppstår oegentligheter. Här kan det i värsta fall sluta med att kommunen måste köpa fastigheter för att trygga driften, säger Andreas Bohlin.

Patrik Palm är dock inte orolig för riskerna.

– Det är sådant som utredningen ska titta på, så att det inte kan hända. Hur man gör sådana skrivningar ska tydligt framgå, säger han.

LSS-boenden till salu

Driften av följande boenden ska upphandlas enligt beslut i Vård- och omsorgsnämnden:

Gruppbostäderna Egnahemsgatan 13 (6 platser), Kantarellgatan 2 (5 platser), Klingsbergsgatan 30 (6 platser), Vilbergsgatan 110 (5 platser)

Servicebostäderna Gustaf Janzéns gata 13 (21 platser), Ljuragatan 147-149 (12 platser), Stafettgatan 8 (18 platser), Bredgatan 18 (13 platser).

Planerad avtalsstart är kvartal 2 2026.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!