Trots besparingskraven rullar planeringen för Ostlänken vidare. Under perioden 9 juni till 9 juli genomfördes en granskning av järnvägsplanen för sträckan Stavsjö–Loddby. Bland de som haft synpunkter är boende i Kolmården.
Föreningarna Böksjö Vägsamfällighet, Strömsfors Vägförening, Bevara Kolmårdsskogen och Stubbetorps Vattenförening har i flera insändare i NT uttryckt sin oro för vad som kommer att hända med vattnet i området när den nya järnvägen ska byggas. Vi möter de tre talespersonerna Jens Erik Bergvin, Fredrik Dahl och Marie Morgård, som berättar om sina farhågor.
Enligt föreningarna finns det bland annat risk för att boende i Kolmården kan förlora sitt dricksvatten.
– Trafikverket verkar totalt ha missat att vattentäkten för hela Kolmården ligger här. Var ska 6 000 personer, äldreboenden, affärer, vårdcentralen och djurparken få sitt vatten ifrån om det blir kontaminerat?, undrar Bergvin.
Hur riskerar vattnet att bli kontaminerat?
– Vatten rinner neråt. Vid sjön Gullvagnen blir det en byggarbetsplats på 19 hektar. Det ska sprängas och byggas 20 meter över och bara 50 meter från sjön och grundvattentäkten. Här ska det alltså finnas stenkross, andra maskiner och lastbilar. När man spränger så fastnar kväveföreningar på stenar. Krossad sprängsten som innehåller kväveföreningar kommer att urlakas av regnvatten och rinna rakt ner i grundvattnet, förklarar Bergvin.
– Utöver att Trafikverket missat att ta med hela bilden av det här i sin miljökonsekvensbeskrivning, så upplever vi även att det inte finns någon plan B för om vattnet skulle bli kontaminerat, fortsätter han.
Länsstyrelsen i Östergötland har godkänt Trafikverkets miljökonsekvensbeskrivning, borde man inte kunna lita på myndigheterna?
– De tycker väl själva det, men vi tycker inte det. Det är så mycket som är oklart, säger Bergvin, som också är kritisk till att boende bara fått en månad på sig att komma med synpunkter till Trafikverket.
Vad hoppas ni uppnå med era granskningssynpunkter?
– Vi tror varken boende i Kolmården, Norrköpings kommun eller Nodra har fattat vad som kommer att hända. Vi vill öppna ögonen, Trafikverket håller på att förstöra Kolmårdens vattentäkt och en fantastisk natur, säger Jens Erik Bergvin.
Då föreningarna hävdar att lagstadgade samråd inte har genomförts så är Fredrik Dahl övertygad om att vattenfrågan kommer att avgöras i domstol.
– Trafikverket borde gjort en bättre planering från början. De är ju experterna och borde exempelvis veta om att hela Kolmården får sitt vatten härifrån.
Man har även framfört sina synpunkter till de styrande i Norrköpings kommun, samt det kommunala vattenbolaget Nodra.
Vad vill ni att kommunen gör åt det här?
– Vi vill att de ska förstå problemet och sedan på något sätt agera. Krokek och Strömsfors är utvecklingsorter där kommunen gärna ser att många flyttar till. Hur går det ihop sig med att boende riskerar stå utan vatten?
Ostlänken möjliggör fler tåg, bidrar till smidigare arbetspendling och ger många jobbtillfällen. Är inte det bra?
– Om man i stället la pengarna på att renovera de nuvarande järnvägssystemen så skulle tågen gå i tid. Det finns andra lösningar än Ostlänken för att få fler spår och dessutom förbättra godstågstrafiken. Argumentet att Linköpingsborna kan ta sig till Stockholm 25 minuter snabbare tycker jag bara är löjligt. Och när det gäller jobben så ser vi ju redan nu att den här arbetskraften inte finns i Sverige.
Det är inte bara ni som drabbas, även boende i centrala Norrköping kommer att påverkas av byggandet av Ostlänken?
– Skillnaden är att vi som bor här har valt att flytta hit för att vi vill ha lugn och ro. Nu kommer vi få bo intill en byggarbetsplats i tio år, det blir som att bo mitt i city. Och de som bor på landsbygden har dessutom sämre service från början, säger Marie Morgård.
Henrik Peterson, vd för Nodra, var nyligen på plats i Kolmården för att ta del av de boendes kritik.
– Jag känner till att det finns en oro i den här grupperingen kring exploateringar i Kolmården, men jag tycker det var ett bra möte, säger han.
Kommer Nodra agera utifrån de boendes oro?
– Vi jobbar hela tiden tätt tillsammans med övriga delar av Norrköpings kommun och andra aktörer, som Trafikverket, med att bygga framtidens infrastruktur på bästa möjliga sätt. Att även fortsättningsvis ha en robust och säker dricksvattenleverans är självklart av högsta prioritet för oss.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) bidrar oron i Kolmården till att göra kommunen mer alert kring vad som händer runtomkring Ostlänken, men hon har samtidigt tilltro till processen.
– Kommunen och Nodra har en god samverkan med Trafikverket och vi har både egna experter, men också experter på statlig nivå när vi arbetar tillsammans. Det är ett sätt att garantera att de områden som blir berörda av arbetet med Ostlänken ska hanteras på ett säkert sätt.
Ni vill att Norrköping ska växa och att det ska vara en levande landsbygd – kan det här påverka utvecklingen i Kolmården?
– Alla de beslut politiken har tagit avseende Ostlänken och alla de resurser som tillsatts under många år har haft som syfte att påverka hela kommunen positivt. Kolmården är ju inte en isolerad ö utan stad och landsbygd hänger ihop. God infrastruktur och tåg som går i tid och snabba förbindelser till Stockholmsregionens arbetsmarknad kommer så klart vara positivt även för alla som bor på landsbygden.
Kommer kommunen agera på något sätt?
– Vi följer noggrant riskerna i arbetet och är givetvis angelägna om att dricksvattnet inte ska påverkas. Kommunen ställer också krav på Trafikverket att risker minimeras och att det finns skyddsåtgärder för att minimera utsläpp som kan påverka grundvattnet i området, säger Sophia Jarl.
Daniel Palm, Trafikverkets projektledare för Ostlänken i Norrköpings kommun, befinner sig just nu på semester och kan inte svara på våra frågor. I en insändare i NT har han sagt följande om vattenfrågan i Kolmården.
"Vi är medvetna om riskerna och förstår att det finns oro. I miljökonsekvensbeskrivningen har vi utrett hur järnvägen påverkar dricksvattnet i området och vi har bedömt att risken för påverkan på kvalitet och kvantitet är liten".
När arbetet med inkomna synpunkter är klart kommer Trafikverket att ta fram ett granskningsutlåtande, som kommer att lämnas över till länsstyrelsen för godkännande. Järnvägsplanen beräknas skickas in för fastställelse 2024.