”Ökade klyftor ligger bakom kravaller”

Polisen använder en hotfull framtoning och beter sig mycket klumpigt när man ingriper mot kravaller i förorter, likt den i Husby i Stockholm.

Norrköping2013-05-25 06:30

Det anser professor Stefan Jonsson på Campus Norrköping. Han är professor i etnicitet och ser hur samma mönster upprepas i svenska förorter där en mindre händelse kan leda till omfattande kravaller.

– När polisen kommer till förorten liknar det mest en truppinsättning, säger Stefan Jonsson.

– Det förekommer till och med rasistiska tillmälen och tyvärr kommer vi att få se det här igen. I Norrköping eller på andra orter där det finns utsatta grupper. Det är inte alls konstigt när man ser hur allt fler av dem som bor i förorterna har fått ett dyrare och ett svårare liv.

Följer samma mönster

Stefan Jonsson förklarar hur polisen tog tag i sina egna arbetsmetoder efter Göteborgskravallerna 2001 för att skaffa mer kompetens.

– Polisen har varit dåligt utbildad för den här typen av uppdrag men man har haft självrannsakan och både inlett förnyelse och skärpt sig efter Göteborgskravallerna 2001, säger Stefan Jonsson.

– Däremot har polisen inte lyckats skapa förtroende hos de människor som genomför spontana politiska demonstrationer.

Han beskriver hur vissa unga gärna vill driva fram en konfrontation och när en liten gnista tänds ser de sin chans att driva det vidare till mer omfattande kravaller.

Dessa personer tycker att samhället är orättvist och när polispatrullerna kommer till platsen är det polisen som får ta emot den vrede de känner mot samhället.

– Den ekonomiska krisen leder till att den här typen av laddningar finns överallt, säger Stefan Jonsson.

– En ny rapport visar att klassklyftorna ökar som mest i Sverige och när nedskärningarna drabbar mötesplatser och kulturinstitutioner i förorterna exempelvis får vi den här typen av reaktioner. Många känner inte delaktighet i samhället och då fungerar heller inte demokratin fullt ut.

Skev mediabild

Efter kravallerna i Husby förklarade flera av de boende att media rycker ut först när något har hänt men att bevakningen annars inte är så stor av vad som händer i förorterna och det tycker Stefan Jonsson är en annan förklaring till vår bild av händelserna.

– När tv-teamen kommer till platsen är det regisserat nästan som en film. Det är poliser som springer runt i hjälmar och skyddsvästar och i bakgrunden brinner eldar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om