Offrets rädsla: Han skulle få en handgranat inkastad i lägenheten

En man i 30-årsåldern hotades och utpressades på 14 000 kronor. Nu döms två unga gärningspersoner till fängelse i ett år och nio månader vardera.

Norrköping2024-10-13 15:00

Det var i juli som polisen kunde gripa en 20-årig man och en 21-årig kvinna, misstänkta för rån och utpressning mot en man i 30-årsåldern.

Allt startade med att mannen i 30-årsåldern bevittnade en misshandel som utfördes av bland annat de två som senare kom att hota honom. De båda misstänkta krävde att mannen skulle ge dem 14 000 kronor, annars skulle både han och andra på det boende han bodde på komma att dö.

Offret blev rädd och befarade att de skulle skjuta honom eller kasta in en handgranat i hans lägenhet.

Vid ett tillfälle träffade offret mannen och kvinnan sedan han blivit kontaktad av dem via nätet. De bad honom då att följa med i deras bil. När han satte sig i bilen tog de hans plånbok, klocka och mobiltelefon. Han fick då även ett knytnävsslag i ansiktet och fick höra att de inte drog sig för att döda honom.

De åkte vidare till en uttagsautomat där mannen tvingades att ta ut pengar. Just den dagen hade han endast 300 kronor på kontot, vilket inte var tillräckligt för gärningspersonerna som ville ha mer. 

Tingsrätten dömer nu både den 20-årige mannen och den 21-åriga kvinnan till fängelse i ett år och nio månader för rån och försök till utpressning. De ska även betala ett skadestånd på 30 000 kronor till offret.

I domen står det att åtalet kan styrkas med den skriftliga bevisningen som finns i beslagtagna mobiltelefoner samt med inspelade telefonsamtal.

De båda dömda ska även sitta kvar i häktet fram till domen vinner laga kraft och de kan placeras på anstalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!