Kvartettens första budgetförslag – här är de största vinnarna

Kvartetten vill prioritera 13 miljoner kronor på ökad likvärdighet och språktester. Men samtidigt flaggar man för fortsatta avvecklingar av Norrköpingsskolor.
– Vi måste genomföra anpassningar då vi har ett minskande elevunderlag, säger Maria Sayler Behnam (S).

Enligt Maria Sayeler Behnam (S), blivande kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågorna, måste Norrköpings kommun anpassa skolorna efter befolkningsminskningen. "För min del är det jätteviktigt om vi måste genomföra de här anpassningarna, måste det ske på ett ordnat och välförankrat sätt", säger hon.

Enligt Maria Sayeler Behnam (S), blivande kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågorna, måste Norrköpings kommun anpassa skolorna efter befolkningsminskningen. "För min del är det jätteviktigt om vi måste genomföra de här anpassningarna, måste det ske på ett ordnat och välförankrat sätt", säger hon.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-11-28 17:00

Nyheten i korthet

  • Kvartetten, bestående av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, planerar att ta över makten i Norrköping den 16 december. De föreslår en budget med satsningar på skolor och förskolor, men varnar för fortsatta nedläggningar på grund av minskande elevunderlag.
  • Budgetförslaget inkluderar 13 miljoner kronor för att öka likvärdigheten mellan skolor och för språktester inom förskolor och familjedaghem. Trots detta förväntas budgeten resultera i ett underskott på 28 miljoner kronor.
  • Kvartetten lovar att inte lägga ner några landsbygdsskolor under 2025 och 2026, och att eventuella anpassningar kommer att genomföras på ett ordnat och välförankrat sätt, med hänsyn till kvalitet och socioekonomiska aspekter.

Borgerlig samverkans tid är över. Ett styre som fått mycket kritik för de avvecklingar av skolor och förskolor som de genomfört de två senaste åren. Nu har vi ett nytt styre som bankar på dörren och vill in. Den 16 december beräknas Kvartetten (Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna) ta över makten. 

Så frågan är given – kommer vi att få se fortsatta nedläggningar?

Maria Sayeler Behnam (S), blivande kommunalråd med utbildningsfrågor på sitt bord, blir inte förvånad över NT:s fråga i samband med pressträffen i kommunhuset Rosen.

– Jag visste att du skulle ställa den frågan. Och svaret är att vi är överens inom Kvartetten om att vi måste genomföra anpassningar i verksamheten då vi har ett minskande elevunderlag. Om vi inte vi genomför de här anpassningarna kommer vi att behöva kompensera de fristående verksamheterna för tomma lokaler i framtiden. Däremot har vi sagt att vi inte kommer lägga ner några landsbygdsskolor under 2025 och 2026, säger Maria Sayler Behnam, som även sitter i utbildningsnämnden.

Hon är dock tydlig med att anpassningarna ska genomföras på ett annorlunda sätt än det som Borgerlig samverkan gjort.

– För min del är det jätteviktigt, om vi måste genomföra de här anpassningarna måste det ske på ett ordnat och välförankrat sätt. Jag upplever att man tidigare har fattat väldigt snabba och forcerade beslut där det varit väldigt många kringfrågor som inte varit tillräckligt utredda, exempelvis personalfrågor. Jag har inte som ambition att forcera fram några anpassningar, säger hon.

– Jag vill även lägga till att vi inom Kvartetten är helt överens om att när vi tittar på anpassningar kan vi inte bara titta på ren matematik och ekonomi. Vi behöver också titta på övriga delar, exempelvis kvalitén. Det finns verksamheter som håller hög kvalité och det behöver vi också ta hänsyn till när vi planerar genomföra de här anpassningarna.

När det gäller förskolor och skolor som har eller ska avvecklas – kan det bli aktuellt att riva upp sådana beslut?

– Det finns många skolnedläggningar där vi har varit överens med Borgerlig samverkan om att lägga ner, sedan finns det skolor där vi inte varit överens av olika anledningar. Det har delvis berott på processen, att man har forcerat fram besluten utan att vissa frågetecken har blivit uträtade.

– Det har också handlat om att man inte har tagit hänsyn till de socioekonomiska aspekterna. Så jag tänker att vi behöver titta på helheten. Vi får titta på vad det är för beslut som fattats och gå igenom, säger Maria Sayeler Behnam.

undefined
Röda siffror. Kvartettens första budgetförslag beräknas sluta i ett underskott på 28 miljoner kronor. "Man ska alltid sträva efter att nå ett så bra resultat som möjligt. Men givet situationen med de stora kostnaderna för våldsvågen så behövs det ett underskott för att täcka upp för socialnämnden, det här är en unik händelse", säger Olle Vikmång (S), blivande ordförande i kommunstyrelsen.

Det budgetförslag som Kvartetten presenterade på torsdagen innehåller även prioriteringar på skolorna. Tio miljoner kronor läggs på att likvärdigheten mellan skolorna i Norrköping ska ökas. 3,5 miljoner kronor satsas också på språktester inom förskolor och familjedaghemmen.

Kvartettens första budgetförslag landar på ett underskott på 28 miljoner kronor.

Borgerlig samverkans budgetförslag landade på nollresultat – är det inte bättre om kommunen inte går minus?

– Man ska alltid sträva efter att nå ett så bra resultat som möjligt. Men givet situationen med de stora kostnaderna för våldsvågen behövs det ett underskott för att täcka upp för socialnämnden. Det här är en unik händelse, det är ett rimligt underskott och jag tycker att det är ett större ekonomiskt ansvarstagande att göra så här än att låta satsningar inom andra områden stå tillbaka, säger Olle Vikmång.

– Dessutom håller vi oss inom ramen för det som bedöms vara ordnad ekonomi.

undefined
Monica Holtstad (L) hade helst inte behövt vara med om att ta fram ett nytt budgetförslag - detta efter att Borgerlig samverkan fallit samman. Hon är dock nöjd med att mer medel läggs på bland annat bibliotek och fritidsgårdar.

För Monica Holtstad (L) och Eva-Britt Sjöberg (KD) är det alltså det andra budgetförslaget de är med om att ta fram den här hösten. Som vi tidigare berättat valde partierna – som hoppade av Borgerlig samverkan för några veckor sedan – bort Borgerlig samverkans budgetförslag till förmån för Kvartettens.

Vad får ni med er här som ni inte fick i Borgerlig samverkans budget?

– Primärt handlar det om de mjuka värdena, brottsförebyggande satsningar på exempelvis Portalen och stadsdelsmammor. Men även inom kulturen, där föreningslivet får två miljoner, säger Eva-Britt Sjöberg.

undefined
"Primärt handlar det om de mjuka värdena, brottsförebyggande satsningar på exempelvis Portalen och stadsdelsmammor", svarar Eva-Britt Sjöberg (KD) på frågan om vad partiet får med sig i den här budgeten jämfört med Borgerlig samverkans förslag.

– Den här budgeten säkerställer biblioteken, det är en viktig fråga för oss. Det läggs också mer medel till fritidsgårdarna, något vi försökte trycka på i Borgerlig samverkan. Men jag säger samma sak igen, för oss i L är det inget önskvärt läge, det som uppstått, säger Monica Holtstad om maktskiftet.

Några prioriteringar

Än så länge finns det inte några detaljerade siffror i Kvartettens budgetförslag. Men här är några av de prioriteringar som det nya styret vill göra:

50 miljoner för att täcka socialnämndens underskott

5 miljoner till fritidsgårdarna i Åby, Marielund och Klockaretorpet

2,5 miljoner på öppen fritidsverksamhet

1 miljon på Portalen

1,5 miljoner på Kunskapens hus

1 miljon på stadsdelsmammor

10 miljoner på ökad likvärdighet i skolan

3 miljoner på språktester i förskola/familjedaghem

1 miljon på lokala utvecklingsplaner för Simonstorp, Kvarsebo och Vånga

2 miljoner i föreningsbidrag

3 miljoner till Scenkonst Öst för att klara hyreshöjningen på 6 miljoner

3 miljoner till filmfonden

Medel tas genom vissa omfördelningar i nämnderna

Samhällsplaneringsnämnden har fortsatta höga besparingskrav

Förslaget landar på ett underskott om 28 miljoner kronor

Tilläggsbudgeten för 2025–2028 ska klubbas igenom på kommunfullmäktige den 16 december

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!