Nu blir det nytt liv och rörelse i en av de gamla klassiska byggnaderna på Saltängsgatan. Lilla Hemgården (fastighetsbeteckningen Renströmmen 2) har till stora delar sitt ursprung i 1760-talet och blir nu nytt högkvarter för Norrköpings skolmuseum. Inflyttningen är i full gång.
– Det känns fantastiskt bra att få flytta hit. Ett historiskt hus. Nu är det renoverat och moderniserat också.
Det säger Claes Bengtsson, ordförande för föreningen bakom skolmuseet, när han bjuder på en liten guidad husesyn tillsammans med hustrun Bodil Nörve Bengtsson som också sitter i styrelsen, som kassör.
Sedan flytten från Oskarsskolan i januari 2020 har skolmuseet legat i träda. Samlingarna och föremålen har förvarats i lager på Hallarna medan jakten på nya utställningslokaler har pågått. I Lilla Hemgården får skolmuseet 220 kvadratmeter på två plan till sitt förfogande och hamnar i kvarter på Saltängen med anor från 1700-talet. Sådana är det ont om i Norrköping. Sedan dansstudion flyttade ut för ett par år sedan har Lilla Hemgården stått tom.
– Vi började befara att läget var kört för vår del. Vi hittade inga alternativ. Vi var och tittade på Lilla Holmstadskolan utan att det blev något. Plötsligt fick vi det här erbjudandet. Först bara nedervåningen men sedan hela huset. Nu får vi samma utrymme som förut i Oskarsskolan. Det är klart att vi är glada. Det har varit en väldig entusiasm sedan allt blev klart, säger Bodil Nörve Bengtsson.
Sommaren 2021 tog Fredriksson arkitektkontor AB ett dokument med förutsättningar och åtgärder för att göra Lilla Hemgården tillgänglig för allmänheten. En hiss stod överst på den listan och en sådan är nu också på plats. Insatser för att förbättra brandskydd och ventilation har också genomförts.
Fredriksson arkitektkontor AB skriver i sin slutsats:
"Lilla Hemgården är en byggnad med en lång historia som avspeglar sig i byggnaden interiört så väl som exteriört. Fastigheten har ett attraktivt läge med utsikt över Strömmen och närhet till innerstaden. Invändigt finns många vackra rum med bevarade historiska detaljer, generös takhöjd och fint ljusinfall. Rummens storlek och bra dagsljusförhållanden lämpar sig bra till både kontor och föreningsverksamhet".
Lilla Hemgården anses också vara en särskilt värdefull byggnad enligt Plan- och Bygglagen och är skyddad av förvanskningsförbudet och varsamhetskravet.
"Lilla Hemgården är ett vitgul-putsat hus med vita gesimser och omfattningar samt järnoxidröda fönster. Byggnaden består av två våningsplan samt vind och källare. Fasaden mot Saltängsgatan är utförd i återhållsam nyrenässans med symmetriskt placerade fönster och en kraftig men enkelt utformad kornisch. Mot gården finns flera utskjutande byggnadsdelar och takkupor", skriver Fredriksson arkitektkontor AB vidare.
För skolmuseets del är det däremot byggnadens inre som är mest intressant just nu. Hur ska det möbleras och hur ska samlingarna presenteras?
– Vi sorterar under Norrköpings stadsmuseum och får bra hjälp den vägen. Vi vet vad vi vill visa, men inte riktigt hur. Bland annat är det viktigt att det första rummet som möter besökarna innanför entrén blir bra. Det måste väcka intresset. Vi vill inte att de ska vända i dörren. Det måste bli levande rum, inte själlöst, säger Claes Bengtsson.
"Paradrummet" blir dock den inredda skolsalen av gammalt snitt på andra våningen. Komplett med bänkar, kateder, tramporgel, bibliotek, kartställ, uppstoppade djur samt klassiska skolplanscher.
– Våra gammeldags lektioner för årskurs två brukar vara oerhört populära. Vi har redan förfrågningar och kö inför öppningen. Det är också de besökarna som vi släpper in först och vi hoppas kunna göra det i vår. Vi har egna "fröknar" som brinner för det här, säger Bodil Nörve Bengtsson och räknar upp Lisbeth Norlander, Catarina Bodén, Elisabeth Kostmann och Maud Sigsjö.
– Det enda vi inte får till är att få fönstren på rätt sida.
Rätt sida?
– I skolsalarna ska fönstren vara på vänster sida om eleverna. Så att dagsljuset faller in från rätt håll och lyser upp när man skriver.
Även om lokalerna, just nu, kan upplevas som öde och fyllda av rymd finns det material i gömmorna att fylla dem med.
– Men det får inte bli som på Oskarsskolan. Minsta hörn var proppfullt med föremål. Det måste vara intressant, det vi visar, säger Bodil Nörve Bengtsson.
Lilla Hemgården ägs av "Trozellis fond/Lars Magnus" och renoveringen har gått på cirka fem miljoner kronor.