Nytt försök att hitta den skyldige

Polisen tillsätter nu en ny grupp för att försöka finna gärningsmannen till Camelbranden som tog en brandmans liv 27 maj 2003.

Norrköping2005-12-31 04:00
Branden som tog brandmannen Niklas Råbesjös liv vid nattklubben Camel var anlagd. Det har polisens tekniska undersökning bevisat. Trots att det gått två och ett halvt år sedan branden har man inte lyckat få tag i gärningsmannen.
Men man har långt ifrån gett upp hoppet om det. Så sent som torsdagen innan julhelgen hade polisen i Norrköping ett möte där man gick igenom fallet och beslutade om hur man ska fortsätta sitt arbete.
- Nu direkt efter årsskiftet så kommer vi att tillsätta en grupp om fyra-fem personer som kommer att gå igenom det här ytterligare en gång, säger kriminalkommissarie Thommy Håkansson.
Tillsättandet av gruppen visar tydligt att man inte gett upp hoppet om att finna gärningsmannen.
- Det är vissa saker som vi vill göra om. Materialet är genomgånget, men det finns anledning att vidta ytterligare åtgärder för att se om det kan leda till någon förändring.
Exakt vad som kommer att göras kan han inte gå in på i nuläget.
- Just nu är vi inne i en förundersökning igen i och med att vi lyfter upp det här. Av den anledningen kan jag inte säga precis allt som vi gör eller som vi känner till.
Branden utbröt cirka en timme efter midnatt natten mellan den 26-27 maj 2003. Det har konstaterats att det fanns minst två brandhärdar inne på nattklubben Camel.
- Branden började inne i restaurangdelen och även inne på ett kontor inne i lokalerna.

Tillgång till nyckel
Kontorsutrymmet var låst och man har vid den tekniska undersökningen inte funnit några som helst spår som tyder på att man brutit sig in i kontorslokalen.
- I och med att det inte är uppbrutet måste man ha haft tillgång till nyckel, säger Thommy Håkansson.
Ett vittne uppger att hon under natten sett en person lämna nattklubben via bakvägen strax innan branden upptäcktes.
- Det finns en ganska bra beskrivning av den person som hon har sett.
Utredningsarbetet kring mordbranden har varit omfattande och det finns ett stort material att tillgå.
- Mängder med människor är hörda i utredningen.

Upphittat jacka
En tid efter branden hittades en jacka slängt vid Mäster Påvels gränd. En jacka som stämmer bra överens med de vittnesuppgifter som finns kring den man som setts lämna Camel vid brandtillfäll et.
- Den kan mycket väl ha med brottet att göra.
Trots att det gått en lång tid sedan brotten begicks hoppas man ändå finna lösningen.
Vad är det som skulle behövas få fram för att finna gärningsmannen?
- Ytterligare information från den som bär på en kunskap om detta, säger Thommy Håkansson.
- Jag är övertygad om att det finns personer som bär på en kunskap om vem som anlagt branden, men den informationen har inte nått oss.
- Det är det som behövs och det förvånar mig samtidigt att man kan bära på det om man vet att en av räddningspersonalen omkom i branden.
Är det inte svårt att lösa ett allvarligt brott efter så lång tid?
- Det beror helt på vad man får fram för uppgifter i de nya förhören. Om någon berättar för oss vem som gjorde det så spelar tiden ingen roll. Om det däremot handlar om nya vittnesuppgifter är det svårare ju längre tiden går.
Nu när den nya gruppen startar sitt arbete efter årsskiftet finns det inga nya vittnen att förhöra. Däremot har man konstaterat att de finns vissa vittnesuppgifter som man bör göra omtag på.
- Vår förhoppning är att vi ska lösa det här. I vart fall känns det oerhört angeläget att göra ett omfattande och rejält försök, säger Thommy Håkansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om