Nytt bolag tar över fjärrvärmenätet

Eon lyfter ut produktionen och distributionen av fjärrvärme och lägger det i ett eget bolag för att underlätta den planerade försäljningen. "Det är nästan en förutsättning för att kunna sälja", säger Björn Persson, regionchef på Eon.

Norrköpings fjärrvärmeledningar läggs i ett nytt bolag från och med 1 december.

Norrköpings fjärrvärmeledningar läggs i ett nytt bolag från och med 1 december.

Foto: Axel Johansson

Norrköping2022-11-17 13:00

Norrköpings kommun och Eon har sedan 2012 saknat ett avtal som reglerar villkor och ersättningar för Eons ledningar som är förlagda i kommunal mark. Nu är ett nytt avtal på plats och 1 december blir det nybildade bolaget Navirum Energi AB formellt ägare till Norrköpings fjärrvärme, både när det gäller produktionen vid Händelöverket och distributionen i fjärrvärmenätet i Norrköping och Söderköping. Även motsvarande produktion och distribution i Örebro, Kumla och Hallsberg läggs i det nya bolaget Navirum. Bolaget är dock fortfarande helägt av Eon.

– Det paketeras för att kunna leva sitt eget liv utan stödfunktionen från Malmö. Det ska också kunna lyftas ut från Eon-organisationen och stå på nya ben med en ny ägare. Skulle det inte bli en försäljning kommer bolaget att leva vidare som ett dotterbolag till Eon, säger Eons regionchef Björn Persson.

Att Eon vill sälja fjärrvärmeverksamheten i Norrköping och Örebro presenterades i mars. Hur nära Eon är en försäljning vill inte Björn Persson kommentera närmare.

– Ingenting är givet. Om det blir en försäljning är tanken att den legala överflyttningen till en ny ägare i så fall kan ske till halvårsskiftet nästa år, säger han.

Vid kommunstyrelsens sammanträde i veckan godkändes ett nytt avtal mellan Norrköpings kommun och Eon och den nya avtalsparten Navirum. Sedan det tidigare avtalet sades upp 2012 har avtal och regleringar för ledningar i kommunens mark helt saknats och inga ersättningar har betalats. Enligt det nya avtalet ska Eon/Navirum betala en årlig ersättning på 750 000 kronor som ska tillfalla tekniska nämnden. Bolagens kostnader för till exempel grävningstillstånd och återställning ingår inte i den summan utan ska betalas separat enligt kommunen gällande taxor.

Avtalet ska gälla i 15 år från och med 1 januari 2023. Där ingår också en kostnadsfördelning vid flytt av ledningar vilket innebär att kommunen tar en större del av kostanden för att flytta större huvudledningar medan flyttar av mindre ledningar delas lika mellan parterna. För ledningar i kommunal mark utanför allmän plats ska det tecknas servitutsavtal där kommunen ersätts med 1 000 kronor per avtal oavsett hur lång eller kort ledningssträckan är.

Det slutgiltiga beslutet tas av kommunfullmäktige 28 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!